Smrže už vystrčily klobouky!

Jarní druhy hub si letos pospíšily. Na Roudnicku už smrže vystrčily kloboučky.
V posledních dnech se sice ochladilo, ale přesto to vypadá, že nás čeká teplé jaro. Příroda se totiž probouzí dříve. „Smrže jsem tak brzo ještě nenašel. Vyrostly na kůře,“ popsal mykolog Dalibor Marounek. Smrž, jemuž se přezdívá houba labužníků, roste obvykle od dubna do května. Čeká nás typické jarní počasí. Může pršet a nejvyšší denní teploty se budou pohybovat okolo 10 ºC. Oteplení přijde v sobotu, kdy k nám začne proudit teplejší vzduch z jihu.
Teploměr ukázal přes 21 °C: Bylo vedro jako v létě... Kolik naměříme po víkendu?
Celý článekJak bude?
Dnes: proměnlivá oblačnost. Den 6 až 10 °C, na horách 0 °C.
Zítra: oblačno, občasný déšť na horách se sněhem. Noc –1 až +3 °C, den 6 až 10 °C.
Čtvrtek: oblačno, na většině území občasný déšť. Noc 1 až 5 °C, den 7 až 11 °C.
Pátek: zataženo, ojediněle slabý déšť. Noc 0 až 4 °C, den 9 až 13 °C.
Sobotu: polojasno, ráno ojediněle mlhy. Noc –3 až +1 °C, den 14 až 18 °C.
Recept: Houbová čína
POTŘEBUJETE: 300 g smržů, červená paprika, žlutá paprika, pórek, cuketa, česnek, rýžové víno (lze nahradit dezertním), čínské nudle, kurkumu, kousek zázvoru, pepř, sůl, nať jarní cibulky, olej
POSTUP: Smrže očistěte, opláchněte a nechte v celku. V pánvi wok rozehřejte olej, vložte nakrájený pórek, cuketu, papriku a celé smrže. Na směs nasypte česnek nakrájený na plátky a nastrouhaný zázvor. Zalijte rýžovým vínem, osolte, opepřete a duste doměkka. Čínské nudle uvařte ve vodě se špetkou kurkumy, aby byly krásně žluté. Slijte vodu, nudle nechte okapat, promíchejte s podušenou zeleninou a smrži. Krátce prohřejte. Podávejte s natí jarní mladé cibulky.