Aťka Janoušková (†88): Utajený dědic! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Aťka Janoušková (†88): Utajený dědic!

Jako malá neuměla Aťka vyslovit své správné křestní jméno Vlasta a zkomolenina jí už zůstala navždy.
Jako malá neuměla Aťka vyslovit své správné křestní jméno Vlasta a zkomolenina jí už zůstala navždy. (Foto pro Aha! – František Jirásek)

Nejmenší česká herečka (120 cm) byla až do 15 let jedináček. Tatínek Aťky Janouškové (†88) zahynul v Osvětimi a maminka, která přežila pochod smrti, se po válce znovu vdala. „Měla jsem velkou radost, získala jsem tím sourozence,“ říkávala radostně dabérka včelky Máji. 

Bratr bohužel zemřel mladý, ale sestra s ní šla životem, zemřela teprve před dvěma lety. Její dcera byla Aťčinou jedinou příbuznou. Když herečka 4 dny nebrala telefon režiséru Lubomíru Zemancovi (43), zavolal právě tuto neteř, která dala policii pokyn nechat byt otevřít. Aťce už ale nebylo pomoci.

Jediní příbuzní maličké herečky jsou tedy ze strany majitele firmy, kde oba rodiče do války pracovali, Karla Kůse. Ten za války ovdověl a v roce 1947 požádal Aťčinu maminku o ruku. Najednou byli jedna velká rodina se třemi dětmi. „Bratr byl o deset let starší, sestra o pět. Bohužel naše společné štěstí nemělo dlouhého trvání. O rok později sebrali komunisté otčímovi klenotnictví a jeho ranila na ulici mrtvice,“ vzpomínala Janoušková v knize Příběhy domů slavných i zapomenutých.

Byt, v němž dabérka Včelky Máji vydechla naposledy, patří městské části Praha 10. Auto už Aťka taky neměla, i když ještě v sedmdesáti letech jezdila speciálně upraveným vozítkem. Kostýmy na vystoupení si musela herečka vzhledem ke svým 120 centimetrům nechávat šít, stejně tak si nechávala dělat boty. Měla výdaje i s bytem, kde bylo nutné vše pořídit na míru. Největším dědictvím tak zůstane její nezaměnitelný hlásek.

Peníze dávala na charitu

Aťka peníze nehromadila. Vždycky dávala na charitu. Dokonce i z důchodu přispívala na Kapku naděje. „Do posledních chvil jezdila na besedy do domovů důchodců, ale nikdy si za to nic nevzala, chtěla jen zařídit dopravu,“ řekl Aha! režisér Lubomír Zemanec, který s herečkou napsal knihu Možná.

 Zesnulá Aťka Janoušková (120 cm): O smrti partnera i hormonální léčbě!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.