Aťka Janoušková (†88): Hněv kvůli knězi z Rakouska! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Aťka Janoušková (†88): Hněv kvůli knězi z Rakouska!

Místo hereččiny fotografie byl u rakve její obraz, který ji namalovala k narozeninám sestřenice.
Místo hereččiny fotografie byl u rakve její obraz, který ji namalovala k narozeninám sestřenice. (Foto Aha! – David Kundrát, Marek Pátek)

Slova plný úcty a vzpomínek, která nikdo neslyšel! Tak dopadl projev na smutečním obřadu s Aťkou Janouškovou (†88). Její osobní kněz Hieronymus Jan Hejduk kvůli němu přijel až z Rakouska, ale špatná akustika v obřadní síni, ho zničila. Josef Zíma (86) z toho byl špatný. 

Byla to strašná škoda. „Nebude to klasická smuteční řeč se životopisem. Bude o tom, jak jsem Aťku znal,“ uvedl kněz svůj projev, kterému bohužel nerozuměl ani Zíma z druhé řady. „Velice mě mrzelo, že tomu faráři, který měl zásadní povídání, že tady kvůli mizerný akustice, nikdo jsme nerozuměli. Nikdo nevíme, o čem hovořil a to je mi velice líto,“ řekl Aha! zpěvák. Na obřad se dostavil i přes velké zdravotní potíže.

„Velice jsem se rozmýšlel, jestli se dostavím. Pro mě je to pohybově strašně náročný, abych tady alespoň byl. S Aťkou jsem se ale musel rozloučit za každou cenu,“ svěřil Aha! Zíma, který bez francouzských holí neudělá ani krok. „Celá pravá noha je špatná,“ přiznal.

Pro zpěváka a pro ostatní smuteční hosty bylo ale mnohem důležitější poklonit se památce herečky, kterou milovali a obdivovali. A to také všichni stejně jako kněz, který kvůli herečce vážil cestu až z rakouského kláštera, na závěr projevu udělali.

Věnec od Gotta

Na nezapomenutelný hlas včelky Máji zavzpomínal i Karel Gott (79). Ten se sice osobně nedostavil, ale poslal obrovský věnec. „Aťka Janoušková byla skvělá dabérka, jejíž hlas byl nezaměnitelný a nezapomenutelný. I když jsme se v minulosti setkali jen párkrát a osobně jsme se příliš neznali, včelka Mája nás přesto neodlučně propojila,“ řekl zpěvák Aha!.

Rytířka Sněženkového království

Janoušková byla spojována s pohádkou Včelka Mája a pohádkový titul také získala. Zavzpomínala na to Valérie Zawadská (60). „Mnou byla pasována na rytířku Sněženkového království. V Sedlnicích u Nového Jičína jsme si totiž vymysleli akci na počest Mirka Moravce. Jsou to ceny pro prince a princezny českého dabinku. Před 11 lety mě a jeho pasovali na krále a královnu, tak po jeho umrtí jsme si vymysleli tyhle ceny,“ svěřila herečka.

Dvoumetrová žena

Poslední sbohem přišel dát i dirigent Václav Hybš (83). „Je to hrozné pro mě, byli jsme víc než přátelé. Když jsem měl osmdesátku, seděli jsme spolu jako poslední. S ní jsem byl přítel od roku 1958, kdy jsem přišel z vojny,“ řekl s tím, že nikdy jí s hereckými kolegy nedali najevo její malý vzrůst. „Jednali jsme s ní, jako kdyby byla dvoumetrová. Byla vlastně velká, velký humor v sobě měla, byla to velká kamarádka,“ dodal zarmouceně.

 Zdena Procházková (92) o Aťce Janouškové (†88): Spletla jsem si ji s dítětem!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.