Chlapec se svalovou dystrofií: Denis (16) bojuje s vlastním tělem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Chlapec se svalovou dystrofií: Denis (16) bojuje s vlastním tělem!

Denis se pohybuje již jen díky vozíčku, na lůžko mu pomáhá speciální zařízení.
Denis se pohybuje již jen díky vozíčku, na lůžko mu pomáhá speciální zařízení. (Foto Aha! – Karel Janeček, rodinný archiv)

Od třetí třídy je na vozíku. Denis Knebl (16) z Ostravy ale stále statečně bojuje se zákeřnou nemocí. Nyní rodina potřebuje peníze na pokračování jeho velice nákladné léčby.

Denis až do třetí třídy chodil, stejně jako jeho vrstevníci. Poté ho ale svalová dystrofie upoutala na invalidní vozík.



Kmenové buňky

Chlapcovo tělo postupně ochabuje. Jedinou jeho nadějí na přežití, a snad také na zlepšení pomaličku tuhnoucích svalů v těle, je aplikace kmenových buněk. „Má za sebou řadu aplikací buněk, které absolvoval v posledním roce na Filipínách. Bylo to velice náročné,“ uvedla maminka Libuše (39), která kmenové buňky Denisovi poskytla z vlastního těla. Teď shání peníze na další nezbytné aplikace, každá vyjde až na 200 tisíc.



Musí cvičit

Další, co Denisovi pomáhá, je pobyt v lázních. „Tam cvičím, protahuji se, chodím na rehabilitace a do bazénu,“ popsal. Přesto, že Denise viditelně pohyb bolí, nepovolí. „Fyzioterapeut mi zapíná vypnuté svaly. Zpevňuje mi držení těla, zpomaluje postup té mojí odporné choroby,“ popsal smysl rehabilitací Denis.

Co je to za nemoc?
Svalová dystrofie zapříčiňuje ubývání svalstva. Tělo ochabuje, až přestane fungovat úplně a hrozí úmrtí na selhání dýchacího svalstva. Choroba je dědičná. Většina dystrofiků ve věku 14 let skončila na plicní ventilaci a má zborcenou páteř. Většina pacientů se zákeřnou nemocí se nedožije 25 let.



Kmenové buňky pomáhají
Denisovy svaly a i nervy regenerují po aplikacích kmenových buněk, prokázaly odběry krve a EMG vyšetření. Má daleko vyšší, až několikanásobně odezvy nervových zakončení ve svalech při elektrostimulaci. Lékaři se shodli, že budou očekávat další pokroky a hojení svalů, které dystrofie už zničila. Doporučují v horizontu jednoho až jednoho a půl roku podat další dávku kmenových buněk, která procesy v těle podpoří.

Chcete pomoci?
Pokud chcete přispět na léčbu, lze to na transparentní účet 2200923116/2010.

Denis (16) bojuje s vlastním tělem:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.