Bráškové Mikulášek a Tadeášek (1,5 roku) - Bojovníčci z Třeboně: Nevzdali to oni ani rodiče | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Bráškové Mikulášek a Tadeášek (1,5 roku) - Bojovníčci z Třeboně: Nevzdali to oni ani rodiče

Manželé Absolonovi neztrácejí naději. Jsou rozhodnutí pro své kloučky udělat vše, co je v jejich silách.
Manželé Absolonovi neztrácejí naději. Jsou rozhodnutí pro své kloučky udělat vše, co je v jejich silách. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Osud si s nimi krutě zahrál. Bráškové Mikulášek a Tadeášek (1,5 roku) se narodili ve 27. týdnu. A hned přišla jedna zdravotní komplikace za druhou! Dnes se ještě nedokáží ani posadit. 

Manželé Petra (29) a Petr (26) Absolonovi se těšili na zdravá dvojčátka. Po předčasném porodu se jim zhroutil svět.

Krváceli do mozku

„Mikulášek měl po narození 1 080 gramů a Tadeášek jen 910 gramů. Pár hodin po císařském řezu začal kolotoč. Tadeáškovi praskla plíce, oba krváceli do mozku. Tělíčka to prostě nezvládla. Tadeášek si podle lékařů svůj život doslova vybojoval,“ řekla maminka Petra.

Nevzdají se

Zdravotních problémů přibývalo. Nešťastná máma se dozvídala jednu špatnou zprávu za druhou. „U Tadeáška diagnostikovali poškození mozku. Málem jsem se u inkubátorů složila. Ale pak jsme si s mužem řekli, že to nevzdáme. Když to nevzdali ti caparti. A to nás žene dál, stejně jako naděje, že bude líp,“ řekla Aha! Petra Absolonová.

Tadeášek (vlevo), který si svůj život podle lékařů vybojoval. Vedle je bráška Mikulášek.

Jak vypadá den?

Velkou oporu má máma Petra v manželovi Petrovi. Dělá řidiče, do práce chodí ve tři hodiny ráno a kolem 10. hodiny už bývá doma. Dětem se maximálně věnuje. „Vstávám v půl druhé ráno a jedu do práce. Žena vstává v sedm, nakrmí děti, obleče je a vede do školky třetího syna Matýska. Obě dvojčata má sebou. Po návratu domů cvičí, následuje svačinka a vaří se oběd. To už jsem doma a na vše jsme dva,“ řekl táta Petr.

Pomohly by neurorehabilitace

Absolonovi s dětmi cvičí třikrát denně Vojtovu metodu a těší se z každého pokroku. „Pomohly by neurorehabilitace. Jde o cvičení ve speciálním oblečku, které má blahodárný vliv zejména na fyzický rozvoj dětí. Aby měly šanci na úspěch, musíme je podstoupit třikrát do roka. Jeden třítýdenní pobyt pro oba ale vyjde na 50 tisíc a to pojišťovna nehradí,“ posteskla si maminka Petra.

Chcete pomoci?

Absolonovi se spojili s Asociací rodičů dětí s dětskou mozkovou obrnou a založili dvojčatům transparentní účet. Pokud i vy máte chuť pomoci, můžete přispět jakoukoliv částkou na účet 2501389017/2010. O tom, co kloučci prožívají a s čím se potýkají, si přečtete i na facebookových stránkách Malí hrdinové – Tadeášek a Mikulášek.

Co dětem diagnostikovali?

* Tadeášek má kvadruspastickou formu dětské mozkové obrny, epilepsii – Westův syndrom, vrozenou vývojovou vadu očí, primární hyperplastický sklivec (nevidí, rozezná jen den a noc) a prý neslyší. Podle rodičů ale reaguje. Má jen 1/8 mozku a zbytek tvoří velké cysty a mok.

* Mikulášek bojuje s s dětskou mozkovou obrnou ve formě spastické diparézy a musí nosit brýle. Oba chlapci v současné době především leží a pokoušejí se různě přetáčet, zatím ani nesedí, nelezou a neudrží pořádně hlavičku. Právě neurorehabilitace a hipoterapie by měly přispět k zejména k pohybovému rozvoji chlapců.

Přečtěte si
amebaa@...
11. 12. 2018 • 09:09

Já to nějak nechápu, tak na kdejaké dítě ze zahraničí peníze jsou, protonové centrum pro Brita, a všichni ti ostatní, co sem přijedou, a na naše děti pojišťovna peníze nemá? Nejsem proti pomoci, ale až co zbyde, nejdřív naše děti a naši nemocní a ze zbytku můžeme poskytnout pomoc. Ne obráceně. Jinak mi přijde úplně postavené na hlavu, aby chudáci rodiče žádali o pomoc prostřednictvím zřízeného účtu, když pojišťovna hradí léčbu dětí z jiných zemí.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.