Rádce Aha!: Čisté auto až do jara! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha!: Čisté auto až do jara!

 (iStock)

Zablácené koberečky, prach, špína a zatuchlina. To může díky sychravému počasí provázet vaše podzimní cesty autem. Poradíme, jak se bránit a udržet čistotu ve voze až do jara.

Podlaha
Na podzim a v zimě je to jednoznačně nejšpinavější část interiéru. Vyklepejte proto koberečky, důkladně je vysajte a nahraďte gumovou verzí. Ty se vyrábějí buď přímo na míru, nebo jsou univerzální, které si na míru upravíte. Bláto z nich jednoduše umyjete saponátem. Stojí od 300 do 600 Kč.

Přihrádky
Vyhoďte všechny staré parkovací lístky a účtenky od tankování, které se vám podařilo nashromáždit v přihrádkách vozu, a tyto prostory důkladně vysajte. Skladovací prostor můžete i rozšířit praktickými organizéry, které se věší za přední sedačky. Stojí od 100 do 500 Kč.

Klimatizace
Klimatizace se má čistit dvakrát do roka a právě po letním provozu je ideální čas. „Ve výparníku se totiž vlivem kondenzované vody daří velkému množství škodlivých mikroorganismů, které pak vdechujeme,“ upozorňuje Michal Knor z Auto Kelly.

Sedadla
Důkladně vysajte sedadla, a to i z prostorů mezi zadními sedačkami, kam běžně napadá spousta drobků, prachu a špíny. Jestli v autě vozíte i domácí mazlíčky, pořiďte si na ochranu před chlupy a drápky speciální deku. Stojí od 200 do 400 Kč.

Kufr
Vyčistěte kufr od všech přebytečných věcí a pořádně ho vysajte. Třeba náhradní žárovky nebo pojistky už s sebou nově nemusíte vozit. A pokud máte pneumatiky runflat, lepicí sadu nebo sjednanou asistenci, můžete z kufru odebrat i náhradní kolo a hever. I do kufru se hodí gumová vana, kterou v případě znečištění jen opláchnete. Ta stojí mezi 400 až 1000 Kč.

Palubka
Palubní desku očistíte nejlépe utěrkou z mikrovlákna a leštěnkou na čištění a impregnaci plastů. Tím ji vyčistíte, provoníte a mnohdy i odstraníte její nepříjemné vrzání. Sprej pořídíte do 100 Kč. Praktickou variantou jsou i speciální vlhčené ubrousky za 40 až 130 Kč.

Okna
Podzim bývá mlhavý a brzo se stmívá. A právě ve světle protijedoucích aut překáží šmouhy na skle nejvíce ve výhledu. Důkladně proto sklo vyčistěte vhodným přípravkem. Před vlhkým podzimem a zimou se vyplatí na vnitřní stranu skla použít i přípravek proti mlžení. Ten stojí 50 až 300 korun a zabrání mlžení až na několik měsíců.

Přečtěte si
Josef124
22. 4. 2023 • 21:26

Já jsem zrovna dneska udělala jarní očistu auta. Po zimě to potřebovalo jako sůl. To jsem ho ani jednou nevyluxovala, takže si asi dokážete představit, jak to v autě vypadalo. Od loňska mám různé čistící prostředky z https://www.eg-detailing.cz/myti-auta/ a auto jsem umyla zevnitř i z venku. Dalo mi to skoro na celé odpoledne .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.