Veletoč počasí s tropickou nocí na Ostravsku: Teplotní šok a orkán! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Veletoč počasí s tropickou nocí na Ostravsku: Teplotní šok a orkán!

Večer ještě sychravý podzim, nad ránem teploty jako při vlahé srpnové noci.
Večer ještě sychravý podzim, nad ránem teploty jako při vlahé srpnové noci. (Foto Aha! – Jana Gogová, Humlnet.cz )

Tohle meteorologové nepamatují! V noci na pondělí se v Česku skokově oteplilo o téměř deset stupňů během pár minut. Na Ostravsku pak prožili tropickou noc. Změnu teploty doprovázel silný vítr.

Večer ještě sychravý podzim, nad ránem teploty jako při vlahé srpnové noci. S pondělním soumrakem padla na Česko mlha a držela chladný vzduch jako poklička. Teploty se pohybovaly okolo osmi stupňů. Pak ale začalo foukat od jihu.
„Nad západní Evropou sedí tlaková níže. A po jejím okraji k nám od jihovýchodu začal proudit teplý vzduch,“ vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová. V Mošnově u Ostravy stoupla teplota po osmé večer během deseti minut z 11 °C na 18,7 °C. A stále rostla. Hodinu po půlnoci to bylo dokonce pro tento den rekordních 21,4 °C.

Podle neoficiálních hlášení prožil Mošnov tropickou noc, při které neklesne rtuť teploměru pod dvacet stupňů. Na stanici Českého hydrometeorologického ústavu ale v půl sedmé klesla na 19,8, proto se nakonec do oficiálních statistik jako tropická noc nezapíše. Teplotní skok doprovázel vítr, který měl v nárazech rychlost až 118 km/h, tedy sílu orkánu. Kácel stromy, lámal větve a trhal dráty vysokého napětí, a tak přidělal vrásky na čele zejména hasičům a energetikům.

Vichr na Zlínsku sklízel citrony
Přímo skvěle se letos v centru Zlína vedlo pod širým nebem citroníku Věry Kašparové (47). Teď ho sfoukn vítr. „Ještě než jsme stačili ty nejzralejší sklidit a čekali jsme s tím až před prvními mrazíky, přišel obrovský vítr a květináč s keřem povalil. Ale snad se nestalo nic špatného, ulomilo se minimum větviček a pár krásných velkých plodů,“ přehlížela Věra svoji pýchu, kterou má po tatínkovi. Dokázal vypěstovat tři citroníky. Tomu, který opečovává po jeho smrti Věra s dcerou, je zhruba deset let. „Úplně první úroda byla loni, to byly ty menší zelené, do sklepa nám ale vnikli bezdomovci a ukadli je. Ty letošní snad už nezničí oni, ani vítr,“ dodává pěstitelka.

Jak bude?
Dnes: polojasno až skoro jasno, den 11 až 15 °C, na Moravě 17 °C, na horách 9 °C.
Zítra: polojasno, místy déšť, noc 8 až 12 °C, na západě 0 °C, den 16 až 20 °C, na západě Čech kolem 14 °C.
Pátek: oblačno, ojediněle déšť, noc 5 až 10 °C, na Moravě 10 až 15 °C, den 11 až 15 °C, na Moravě 14 až 18 °C.
Sobota: oblačno, noc 8 až 12 °C, na západě Čech 4 °C, den 11 až 15 °C, na jihovýchodě až 17 °C.
Neděle: polojasno, noc 4 až 10 °C, den 13 až 17 °C, na západě a při nízké oblačnosti kolem 11 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.