Největší vojenská přehlídka v dějinách Česka: Tanky, vlajky, jednotné šiky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Největší vojenská přehlídka v dějinách Česka: Tanky, vlajky, jednotné šiky!

Vojenský pozdrav směrem k tribuně čestných hostů.
Vojenský pozdrav směrem k tribuně čestných hostů. (Foto: David Malík, TONDA TRAN)

Na 2200 vojáků, policistů, strážníků, celníků, hasičů pochodovalo včera po Evropské třídě v Praze. Při vojenské přehlídce ke 100. výročí vzniku Československa. Projelo i 236 kusů techniky.

Na druhou a dosud největší vojenskou přehlídku po sametové revoluci se lidé scházeli již hodinu před jejím začátkem. Slavnostní událost začala ve 14 hodin, kdy náčelník generálního štábu Opata podal hlášení prezidentu republiky Miloši Zemanovi. Ten útvar pozdravil: Vojáci, nazdar.”

Jako první pochodovali členové pozemních sil. V přehlídce nechyběli ani vlajkonoši, keří nesli kromě státních vlajek i historické prapory jednotek vzniklých v roce 1918. S černými páskami šli psovodi. Uctili tak památku svého kolegy Tomáše Procházky, jehož terorista před několika dny usmrtil v Afghánistánu. Impozantní bylo defilé techniky. Lidé viděli například tanky T-72 M4 CZ, pásové obrněné transportéry BVP 2 či kolové Pandury II.

Bojují proti terorismu
Prezident Miloš Zeman z tribuny poznamenal, že česká armáda je nyní armádou svobodné společnosti, která plní své mezinárodní závazky bojem proti »největšímu nepříteli lidstva«, terorismu. Připomněl, že od vzniku Československa byla také ale armádou, která chtěla bojovat a nebylo jí to umožněno, i armádou satelitního státu.

Déšť omezil letce
Součástí přehlídky měl být i průlet deseti leteckých formací. Kvůli deštivému a oblačnému počasí ale nad Evropskou třídou přeletěly jen dvě stíhačky Gripen, které však bylo jen slyšet, a některé vrtulníky. Ty na obloze vytvořily trikoloru. Obdobně počasí zhatilo vystoupení letců i před 10 lety.

Prezidenti ČR a SR si na Vítkově připomněli 100. výročí republiky:



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.