Po operaci má Adámek poškozený mozek. Mladší bráška ho chce zpět: Vrať se, máš tu připravené pantofle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Po operaci má Adámek poškozený mozek. Mladší bráška ho chce zpět: Vrať se, máš tu připravené pantofle!

Takhle bráškovi připravil pantofle.
Takhle bráškovi připravil pantofle. (Foto archiv rodiny Vyčítalových, ara)

Tak rád by si s ním zase hrál, ale nejde to! Velké trápení zažívají nejen rodiče, ale i Jeník, mladší bráška Adámka (10). Ten má poškozený mozek po operaci mandlí, po níž ve špitále krvácel a 13 minut mu nikdo nepomohl!

„Jejich dětský svět se zhroutil. Zůstalo ticho, ve kterém si Jeník vezme fotku Adámka z doby před nástupem do pardubické nemocnice, sedne si k Adámkovi, brečí a chce svého Áďu zpátky,“ popisuje těžké chvíle při pohledu na syny Jan Vyčítal. „Jednou takhle ráno nás Jeník překvapil tím, že pod postel, kde teď leží Aďa, položil jeho pantofle. Když jsem se ho na to ptal, řekl, že je tam dal, protože je jednou bude potřebovat. Řekl jsem mu, že má pravdu a je moc hodný,“ přibližuje vzpomínku, která mu pokaždé vhání slzy do očí.

Selhal systém

Život rodiny se obrátil naruby loni v květnu, kdy šel Adámek na operaci nosních a krčních mandlí do nemocnice v Pardubicích. Čtvrtý den po zákroku začal na lůžku dětského oddělení silně krvácet. V doprovodu maminky, zdravotní sestry a lékařky došel pěšky o dvě patra níž na druhý konec nemocničního pavilonu k ambulanci ORL. Jenže ta byla v nočních hodinách zavřená, bez lékaře, a než ho sehnali, uplynulo 13 minut. To už byl Adámek v bezvědomí. Po 40 minut trvající resuscitaci zůstal v bdělém kómatu, nehýbe se a nemluví.

Bezradnost personálu

Personál dětského oddělení vůbec nevěděl, že je ORL zamčené! Navíc neměl k dispozici ani mobil na pohotovostního lékaře. Když to zjistila, dětská lékařka doprovázející Adámka odešla s klidem pryč, aniž by mu jakkoliv pomohla. Od zoufalé matky, která sama u krvácejícího syna chvílemi kolabovala, odešla vzápětí i sestřička.

Dosáhnou odškodnění?

Adámkovi rodiče podali na pardubickou nemocnici žalobu o odškodné ve výši 22 milionů korun. Ta ale částku odmítla s tím, že nepochybila a jednala rychle a profesionálně. „Bohužel, ani při vynaložení maximálního úsilí není možné vždy předejít komplikacím, které se mohou při poskytování zdravotních služeb vyskytnout,“ uvedla mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová. Případ ale prověřuje i policie s podezřením na ublížení na zdraví z nedbalosti.

Pomoc Adámkovi

Jelikož péče o Adámka vyžaduje 24 hodin denně a je velmi nákladná, rodina shání finanční prostředky i prostřednictvím veřejné sbírky. Pokud chcete pomoci, přispějte svojí částkou na transparentní účet 2001343629/2010. Bližší informace jsou na webu www.proadamka.cz.

Víte, že...

...okolí krční mandle je velmi hustě prokrvené? Proto lze veškeré pooperační krvácení zastavit jen při operačním zákroku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.