Adámek (10) má po operaci poškozený mozek! Odborník popsal: Život mu zničilo 13 minut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Adámek (10) má po operaci poškozený mozek! Odborník popsal: Život mu zničilo 13 minut!

Adámek, kterého opustila lékařka, vdechl krev. Pak se mu zastavilo srdce, maminka zkolabovala
Adámek, kterého opustila lékařka, vdechl krev. Pak se mu zastavilo srdce, maminka zkolabovala (archiv blesku, proadamka.cz)

Jen pár metrů od potřebného vybavení byl Adámek (10), když v pardubické nemocnici začal silně krvácet po operaci mandlí. Místo okamžité pomoci ale čekal dlouhých 13 minut! Skončil s poškozeným mozkem.

„Chyba se stala hned na začátku. V těchto případech nelze krvácení zastavit jinak než při operaci. Pokud byla skutečně ambulance ORL zamčená a personál neměl kontakt na lékaře, ubíhaly cenné minuty, které rozhodují o přežití pacienta,“ řekl Aha! lékař, který si nepřál být jmenován. Jedině operace podle něj zabrání tomu, aby krev z rány natekla do dýchacích cest.


Šlo o minuty
Právě aby se v těchto případech neplýtvalo časem, měly by mít nemocnice zavedený zvláštní postup a pacient by se měl co nejrychleji dostat na sál. „Pro případ, že se u dítěte objeví pooperační krvácení, neměl personál dětského oddělení zcela zjevně postup osvojen,“ popsal právník Adámkovy rodiny a lékař Mario Švehelka.

Selhal systém

Děti by podle lékaře po operaci mandlí měly ideálně ležet na ORL. Jenže kvůli nedostatku financí, lůžek v nemocnicích či personálu se po operaci běžně umísťují na dětské oddělení. „V nemocnici léta panoval zvyk krvácející dítě dopravit na ambulanci ORL, ta ale byla zamčená, což minimálně část pracovníků nevěděla a neznali mobil na pohotovostního lékaře,“ zhodnotil další chybu lékař. To vše podle něj vedlo k tomu, že Adámek skončil s poškozeným mozkem.

Chtějí odškodnění
Rodina po nemocnici chce odškodné 22 milionů. Vedení špitálu se kvůli vyšetřování odmítlo k případu vyjádřit. „Bohužel, ani při vynaložení maximálního úsilí není možné vždy předejít komplikacím, které se mohou při poskytování zdravotních služeb vyskytnout,“ uvedla mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová.

Co se stalo?
Adámek (10) šel do pardubické nemocnice na zmenšení mandlí před dvěma lety. Čtvrtý den po zákroku začal večer silně krvácet. Lékař se k němu dostal až po 13 minutách, když upadl do bezvědomí a chroptěl. Úspěšně jej resuscitoval, ale hoch má trvale poškozený mozek.

Komora nic neví
Případ řeší i policie, která prověřuje podezření z trestného činu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. „Zatím nebyl nikdo obviněn,“ uvedl policejní mluvčí Jan Čížkovský. Lékařská komora stížnost zatím neeviduje. „Může se stát, že nás policisté osloví, zatím se tak ale nestalo,“ uvedl její mluvčí Michal Sojka.

Co mu mohlo pomoci?
Šokující bylo, že od chlapce, ze kterého crčela krev, odešla dětská lékařka! „Měla dbát na to, aby byl v předklonu, a krev tak mohla z oblasti hltanu volně vytékat ústy a nedostávala se do dýchacích cest,“ řekl lékař a dodal: „Korunu všemu pak svým odchodem nasadila zjevně bezradná dětská sestra.“ Ta však byla ve špatné situaci, u silně krvácejícího pacienta neměla zůstávat sama.

Chcete rodině pomoci?
Rodině Adámka můžete přispět na rehabilitační pomůcky a léčbu. Číslo transparentního účtu je 2001343629 / 2010. Bližší informace najdete na webu www.proadamka.cz. Rodina je vděčná i za jakýkoliv dar a radu.

Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.