Sochy už jsou zpět na orloji | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Sochy už jsou zpět na orloji

Figury se vrátily na svá místa.
Figury se vrátily na svá místa. (Foto Aha! – R. Klejch, D. Malík)

Lakomec, Turek, Marnivec, Smrtka, Kronikář a Kohout. Nejde o zástup na maškarní, ale o sochy ze staroměstského orloje, které se včera vrátily na svá místa. Další tři figury zatím počkají do pondělí.

„Na místě už je kalendářní deska, všechny vrchní figury i Kronikář o řadu níž,“ řekla Aha! Mariana Nesnídalová z restauratérské firmy. Sochy, které jsou běžně v pohybu, však zatím nejsou napojeny na hodinový stroj. To je důvod, proč Lakomec nenatřásá měšec, Kohout se nečepýří, Turek nevrtí hlavou, Smrtka nezvoní a Marnivec se nedívá do zrcadla. Za zdmi radnice na své místo čekají ještě už opravení Archanděl, Filozof a Hvězdář.

Kalendářní deska váží 200 kilo
Mánesův originál napodobil akademický malíř Jirčík. Vymaloval kalendářní desku, která nahradila provizorní fotokopii. Deska váží až 200 kilo, přesto se každý den o malý kousek otočí. Dvanáct velkých kol symbolizuje jednotlivé měsíce v roce, menší kola jsou pak vyhrazena pro znamení a uprostřed desky je městský znak Prahy. Deska je však zatím zahalena.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.