650 tváří spisovatele Foglara a jeho jedno tajemství: Dostal kopačky před svatbou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

650 tváří spisovatele Foglara a jeho jedno tajemství: Dostal kopačky před svatbou!

Unikátní galerie je na hradě v Ledči nad Sázavou.
Unikátní galerie je na hradě v Ledči nad Sázavou. (Foto Aha! – Jiří Čada a archiv Milana Tesleviče)

Nikdo na světě nemá pohromadě tolik svých portrétů geniálně namalovaných propiskou jako autor Rychlých šípů Jaroslav Foglar (†92). Unikátní galerie je na hradě v Ledči nad Sázavou. Najdeme tu ale i snímek spisovatelovy milenky v plavkách, která ho podrazila...

Autorem asi 650 portrétů je pražský ilustrátor, muzikant a znalec Foglarova života Milan Teslevič (60). Maloval je zčásti podle fotografií, zčásti podle živého vzoru, protože patřil k okruhu spisovatelových blízkých přátel. Právě on je také iniciátorem nového hradního muzea o legendárním skautském vůdci slavné pražské »dvojky«, kterou Foglar alias Jestřáb vedl šedesát let. V roce 100. výročí založení Československa je třeba si připomenout i muže, jenž ovlivnil generace dospívajících hochů.

Dobarvená propiska

„Poslední portrét je z doby, kdy jej od smrti dělilo pouhých čtrnáct dnů,“ říká výtvarník. Milan Teslevič po osobnostech, jako byl Jan Fischer, Zdeněk Burian či Marko Čermák, dál kreslí Foglarovy příběhy. Překvapivě obyčejnou propiskou. Kresby pak koloruje pastelkami či vodovkami.

Bude i pracka

Proč vzniklo muzeum právě na ledečském hradě? „Protože Foglar tady od roku 1925 po řadu let v blízkosti města v nedaleké Sluneční zátoce s chlapci tábořil,“ ukazuje kastelán ledečského hradu Luděk Šíma za ohbí řeky Sázavy. Milan Teslevič od něho dostal několik místností a část hradní půdy. „Chystám tady klubovny Rychlých šípů, Bratrstva kočičí pracky, ale i dílnu Jana Tleskače, vynálezce létajícího kola a vůbec prvního majitele hlavolamu – ježka v kleci,“ doplňuje na půdě mezi trámy kastelán Teslevič, který prozradil i jedno Foglarovo tajemství...

Byl to mamánek?

Žen prý podle Milana Tesleviče bylo v životě Foglara požehnaně. „Do poslední chvíle jeho života﷯ vévodila jeho pracovnímu stolu fotografie maminky Marie, která se dožila úctyhodných 102 roků. Hned pod ní napravo je fotka jeho milenky,“ ukazuje Milan. „Boženka Oldřichová za ním přijela na tábor do Sluneční zátoky, aby se s ním definitivně rozešla. Pouhý měsíc před chystanou svatbou. Chtěla mít chlapa doma, ne u ohně. Krasavici Lenku Reinerovou mu prý rozmluvila ještě před válkou maminka...“ Foglar se nikdy neoženil, život prožil s maminkou.

Kdy?

Výstava je na hradě otevřena do konce září kromě pondělí denně, v říjnu pak o víkendech.

Byli to Pražáci

Foglar nikdy neprozradil, kde byla tajemná Řásnovka či Stínadla. Dnes je jasné, že šlo o Foglarův marketingový tah. Tajemství přitahuje jen, když není prozrazeno! „Rychlé šípy byli Pražáci,“ říká Milan Teslevič. „Právě pražská Revoluční ulice mohla být onou Rozdělovací třídou mezi novou Prahou a Starým městem, tedy Stínadly. Tudy Foglar přeci každý den chodil z práce do klubovny,“ spekuluje Milan.

Šípy žijí

V muzeu nechybí ani fotografie skutečného Jindry Hojera (93) z Rychlých šípů. „Žije v Pardubicích. Chodil k Foglarovi do oddílu a ten se ho jednou zeptal, zda jeho jméno může použít do klubu Rychlých šípů. Povolila to nakonec až Jindrova maminka,“ vysvětluje Milan. Prý stále žije i Rychlonožka a Červenáček.

Měl cirkusový stan

V roce 1925 přijel do Ledče nad Sázavou poprvé tábořit osmnáctiletý Jaroslav Foglar se šesticí nejvěrnějších kamarádů. Sebou si kluci přivezli cirkusový stan a kotel na vaření. „O táboření v přírodě v tu dobu Foglar nic nevěděl,“ vysvětluje autor Foglarova muzea Milan Teslevič. Táboření ho musel na místě naučit zkušenější kamarád.

Ježek je z USA

„S ježkem v kleci si už mohl hrát Buffalo Bill,“ prozrazuje Milan Teslevič. Vyroben byl v roce 1886 v americkém Brooklynu. Nebyl to tedy výmysl Foglara, ten jej jen vložil do rukou své románové postavy nalezence Jana Tleskače, vynálezce létajícího kola.

Víte že...

...Jaroslav Foglar (1907 – 1999) byl rozporuplná osobnost?﷯ Dokázal vykrást gestapem zapečetěnou klubovnu, aby zachránil skautské kroniky. O pár let později se upsal estébákům. Vzápětí se psychicky zhroutil a od spolupráce odstoupil. Napsal přes 20 románů, včetně Hochů od Bobří řeky, Tajemné Řásnovky či Záhady hlavolamu.



Přečtěte si
zadnice
17. 9. 2018 • 10:24

Foglar byl mým vychovatelem v roce 1960 na internátě v Černé ulici a nemohu si na něj stěžovat. Nevím jakého jsi věku, zda jsi ho osobně znal, ale "hodnotit" člověka umíš náramně!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.