Aronie, černý jeřáb: Kráska i superpotravina
Na podzim má krásně červené listy a její plody s nimi nejen skvěle ladí, ale mají také léčivé vlastnosti. Aronie, neboli černý jeřáb, ozdobí zahradu a potěší i sklizní.
Aronia melanocarpa, černý jeřáb nebo černá jeřabina. Hodí se do živých plotů, ale plody přicházejí do módy až v poslední době. Není divu. Mají vysoký obsahantioxidantů, antokyaninů, bioflavonoidů, vitaminů P, C, B, A, množství minerálů a dalších tělu prospěšných látek. Pokud se chcete v kuchyni vyhnout umělým barvivům, můžete používat plody aronie i k obarvení krémů nebo těsta. Se sběrem plodů se začíná právě teď.
Proč ji jíst
* Příznivě působí na srdce a oběhový systém
* Snižuje krevní tlak
* Působí antioxidačně
* Je prevencí proti migrénám
* Chrání střeva a žaludek, zmírňuje problémy s žaludečními vředy
* Posiluje imunitu
* Chrání oči
* Zlepšuje paměť
* Stimuluje štítnou žlázu
* Napomáhá pružnosti pleti
Zprvu trpká zdá se...
...a také trpká je. Pokud chcete plody aronie zpracovat v kuchyni, je nutné je předtím osladit nebo předvařit v cukerném roztoku. Pro zvýraznění aromatu můžeme přidat ještě hřebíček, badyán nebo skořici.
Sušená aronie
Postup: Bobule otrhejte i se stopkami a rozložte na papír do teplé místnosti, nejlépe blízko topení. Asi za týden plody otrhejte od stopek a nechte dosušit nejlépe v sušičce. Skladuje v uzavřené skleněné nádobě. Před použitím pak povařte v oslazené vodě a nechte máčet do druhého dne.
Marmeláda z aronie
Potřebujete: 2 l plodů aronie, 1 kg cukru krystal, ½ l ovocného vína, 5 rozdrcených hřebíčků, ½ lžičky mleté skořice, 0,5 dl rumu, špetku sorbanu.
Postup: Plody aronie propláchněte vlažnou vodou a nechte okapat. Do kastrolu nalijte víno, přidejte aronii a vařte asi ½ hodiny. Vidličkou lehce rozmačkejte, přidejte hřebíček, skořici a krystalový cukr a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Nakonec přidejte sorban a rum. Do skleniček lijte marmeládu ještě horkou, pevně zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Likér z aronie
Potřebujete: 1 l plodů aronie, 1 l jemné vodky, 1 kg cukru krupice
Postup: Do pětilitrové zavařovací sklenice vložte aronii, zalijte ji vodkou a nechte 14 dní na chladném místě. Každý den je třeba alespoň jednou směs promíchat. Svařte cukr s 1 litrem vody, nechte vychladnout a přilijte do sklenice. Dalších 14 dní nechte směs stát, opět každý den promíchejte. Po uplynutí dvou týdnů směs sceďte a přelijte do čistých suchých lahví. Likér pomáhá při vysokém tlaku!