Aronie, černý jeřáb: Kráska i superpotravina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Aronie, černý jeřáb: Kráska i superpotravina

Černý jeřáb neboli aronie má silně aromatické plody, které využijete místo brusinek.
Černý jeřáb neboli aronie má silně aromatické plody, které využijete místo brusinek. (archiv redakce)

Na podzim má krásně červené listy a její plody s nimi nejen skvěle ladí, ale mají také léčivé vlastnosti. Aronie, neboli černý jeřáb, ozdobí zahradu a potěší i sklizní. 

Aronia melanocarpa, černý jeřáb nebo černá jeřabina. Hodí se do živých plot﷯ů, ale plody přicházejí do módy až v poslední době. Není divu. Mají vysoký obsahantioxidantů, antokyaninů, bioflavonoidů, vitaminů P, C, B, A, množství minerálů a dalších tělu prospěšných látek. Pokud se chcete v kuchyni vyhnout umělým barvivům, můžete používat plody aronie i k obarvení krémů nebo těsta. Se sběrem plodů se začíná právě teď.

 

Proč ji jíst
* Příznivě působí na srdce a oběhový systém

* Snižuje krevní tlak

* Působí antioxidačně

* Je prevencí proti migrénám

* Chrání střeva a žaludek, zmírňuje problémy s žaludečními vředy

* Posiluje imunitu

* Chrání oči

* Zlepšuje paměť

* Stimuluje štítnou žlázu

* Napomáhá pružnosti pleti

Zprvu trpká zdá se...
...a také trpká je. Pokud chcete plody aronie zpracovat v kuchyni, je nutné je předtím osladit nebo předvařit v cukerném roztoku. Pro zvýraznění aromatu můžeme přidat ještě hřebíček, badyán nebo skořici.

 

Sušená aronie
Postup: Bobule otrhejte i se stopkami a rozložte na papír do teplé místnosti, nejlépe blízko topení. Asi za týden plody otrhejte od stopek a nechte dosušit nejlépe v sušičce. Skladuje v uzavřené skleněné nádobě. Před použitím pak povařte v oslazené vodě a nechte máčet do druhého dne.

 

Marmeláda z aronie
Potřebujete: 2 l plodů aronie, 1 kg cukru krystal, ½ l ovocného vína, 5 rozdrcených hřebíčků, ½ lžičky mleté skořice, 0,5 dl rumu, špetku sorbanu.
Postup: Plody aronie propláchněte vlažnou vodou a nechte okapat. Do kastrolu nalijte víno, přidejte aronii a vařte asi ½ hodiny. Vidličkou lehce rozmačkejte, přidejte hřebíček, skořici a krystalový cukr a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Nakonec přidejte sorban a rum. Do skleniček lijte marmeládu ještě horkou, pevně zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Likér z aronie
Potřebujete: 1 l plodů aronie, 1 l jemné vodky, 1 kg cukru krupice
Postup: Do pětilitrové zavařovací sklenice vložte aronii, zalijte ji vodkou a nechte 14 dní na chladném místě. Každý den je třeba alespoň jednou směs promíchat. Svařte cukr s 1 litrem vody, nechte vychladnout a přilijte do sklenice. Dalších 14 dní nechte směs stát, opět každý den promíchejte. Po uplynutí dvou týdnů směs sceďte a přelijte do čistých suchých lahví. Likér pomáhá při vysokém tlaku!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.