Kov místo ploténky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kov místo ploténky!

K zavedení implantátu do páteře stačí velmi malá operační rána.
K zavedení implantátu do páteře stačí velmi malá operační rána. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink, FN Olomouc)

Naprosto unikátní meziobratlový implantát vyvinuli a jako první na světě začali používat neurochirurgové v olomoucké fakultní nemocnici. Pomůcka, která právě získala patent, umožňuje pacientům už druhý den po operaci postavit se na nohy a bez bolestí chodit.

„Problémy se zády jsem měla odjakživa. Pak jsem ale nešťastně spadla a pohnula jsem si s páteří,“ začala vyprávět svůj příběh Zdeňka Spurná (59), jedna z prvních pacientek, které lékaři nový implantát voperovali. Popisovala, jak měla ukrutné bolesti: „Vystřelovalo mi to z bederní páteře přes kyčel, přes koleno až do prstů u nohy. Zhoršovalo se to tak, že jsem chvíli chodila s hůlkou, pak s berlemi, až jsem přestala chodit úplně.“

S vozíkem?

Operace se velmi bála. „Ty bolesti ale byly hrozné, i když jsem ležela. Smiřovala jsem se s tím, že skončím na vozíku,“ vzpomínala Zdeňka.

Nový život

Když se probudila po operaci z narkózy, měla pocit, jako by ji neoperovali. „Probrala jsem se a nic mě nebolelo. Druhý den jsem hupla z postele a normálně jsem začala chodit,“ popsala pocity po výkonu s tím, že se cítí, jako by se probudila do nového života.

Nahradil plast

Vynálezcem nového implantátu je primář neurochirurgie olomoucké fakultní nemocnice Lumír Hrabálek. „Dosud se používaly implantáty z termoplastů. Pro požadovanou stabilitu páteře a následné hojení nebyly ideální. Náš implantát je vyroben ze slitiny titanu, aluminia a vanadu. Lidským organismem je velmi dobře tolerován. Konstrukce je taková, že se lépe tzv. zakousne a dobře drží hned od okamžiku zavedení,“ vysvětlil Hrabálek.

Degenerativní změny i úrazy

Nový implantát je řešením jak pro nemocné s degenerativními problémy páteře, tak i pro poúrazové stavy. „Navíc je to první typ náhrady, který je schopen se přizpůsobit konkrétní velikosti meziobratlového prostoru,“ uvedl lékař Lumír Hrabálek.

Jak to funguje

Implantát se vloží místo špatné ploténky mezi dva obratle a šrouby se k nim napevno přišroubuje. Pomocí dalšího šroubu se pak roztáhne (nastaví) na potřebnou šířku. První zásadní změna, kterou pacient pociťuje hned po operačním výkonu, je okamžité odeznění bolesti.

Přednosti novinky

*Výraznější úleva od bolesti.
*Spolehlivé definitivní přihojení.
*Lepší stabilizace páteře.
*Zavedení implantátu je jednodušší a šetrnější.

Víte, že...

...nový implantát dostal jméno po autorovi LUMIR XLIF CAGE? Vyrábí se v Číně.
...už druhý den po operaci mohou pacienti vstát z postele a normálně chodit?



Přečtěte si
tenerife
3. 2. 2018 • 09:14

Tak to je skvělá zpráva,velká gratulace panu primářovi, prostě úžasné!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.