Studie o počasí: Skutečně je o víkendu častěji hnusně? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Studie o počasí: Skutečně je o víkendu častěji hnusně?

Počasí o víkendu více sledujeme, proto se nám zdá, že častěji prší.
Počasí o víkendu více sledujeme, proto se nám zdá, že častěji prší. (Foto Aha! – Petr Novotný, Daniel Černovský)

Zná to každý. Pracovní dny jsou slunečné, ale v pátek se obloha zatáhne a víkend proprší. Opravdu se počasí o volných dnech kazí častěji?

Meteorologové se rozhodli definitivně vyřešit, zda jde o mýtus, nebo realitu. A výsledky výzkumu byly překvapivé. Příroda se neřídí kalendářem, takže pokud by se mělo o víkendu a svátcích kazit počastí, mělo by to mít souvislost s činností člověka.

Může za to člověk?
Roli by mohla hrát produkce tepla spojená s vyšší spotřebou elektrické energie během všedních dnů. Dalším faktorem by měla být koncentrace znečištění vzduchu. Zejména aerosoly – pevné i kapalné miničástečky rozptýlené v ovzduší fungují jako takzvaná kondenzační jádra, na nich se sráží vodní pára a vznikají tak vodní kapky, tedy oblačnost. Pevné částice ve vzduchu zároveň částečně odrážejí sluneční záření, čímž snižují přísun slunečního tepla. Taková je teorie… A jaká jsou fakta? Hory výjimkou
„Analýza byla provedena pro údaje teplota vzduchu, srážky a oblačnost za období od počátku roku 1991 až do března 2017 ze sedmi meteorologických stanic, které byly vybrány tak, aby reprezentovaly rozdílné oblasti České republiky a odlišné klimatické podmínky,“ vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová.

Statistické vyhodnocení na většině míst nepotvrdilo, že by se o víkendu kazilo počasí. Výjimkou byly překvapivě pouze stanice na horách. Na Churáňově na Šumavě a Lysé hoře v Moravskoslezských Beskydech pršelo během šestadvaceti zkoumaných let o víkendu jednoznačně častěji. Také tam bylo častěji zataženo.

Dagmar Honsová
Je to spíše iluze
„Je tedy velmi zajímavé, že výsledky špatné víkendové počasí prokazují na stanicích nejvíce vzdálených lidským aktivitám. Zatímco třeba v Praze a Brně se týdenní cyklus neprojevuje,“ říká Honsová. Pocit, že se během volných dní počasí kazí, je tedy spíše jen iluzí.

„Lidé se zajímají o to, jaké bude o víkendu počasí. A pokud se ochladí, zapamatují si to,“ myslí si meteoroložka. Proč se podle výsledků výzkumu počasí kazí o volných dnech na horách, lze jen těžko říct. Horské počasí je prý zkrátka nevyzpytatelné.


Na volno se vyčasí
Počasí nás tento víkend potěší. Zatímco konec pracovního týdne byl uplakaný a chladný, dnes se začne oteplovat. Zítra už by mohlo být až příjemných devatenáct stupňů. Hezké počasí vydrží ještě v pondělí a pak opět přijde studená fronta a s ní déšť.

Jak bude
Dnes: oblačno, místy déšť, den 11 až 15 °C.
Zítra: polojasno, noc 2 až 6 °C, ojediněle přízemní mrazíky, den 13 až 19 °C.
Pondělí: polojasno, místy bouřky, noc 3 až 7 °C, den 18 až 22 °C.
Úterý: zataženo, déšť, na horách sněžení, noc 4 až 8 °C, den 8 až 12 °C, na jižní Moravě až 14 °C.
Středa: zataženo, déšť, na horách sněžení, noc 1 až 6 °C, ojediněle přízemní mrazíky, den 8 až 13 °C.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.