Ťukněte si s celebritou! Herečka Zdenka Procházková slaví 91 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ťukněte si s celebritou! Herečka Zdenka Procházková slaví 91

Zdenka Procházková dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší.
Zdenka Procházková dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší.  (Foto Aha! – Martin Hykl)

91. narozeniny dnes slaví herečka Zdenka Procházková. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Díky mamince, slavné klavíristce, se Zdenka Procházková již od dětství věnovala baletu a hře na piáno. Studium herectví na Pražské konzervatoři přerušila nacistická okupace. Školu dokončila po válce v Brně. Jejím prvním divadelním angažmá byla scéna divadla v Opavě. Později přešla do Prahy do Divadla ABC a do Městských divadel pražských. V roce 1957 až 1958 Zdenka Procházková působila jako konferenciérka v Laterně Magice, s níž vystupovala i na Expo 58 v Bruselu. Hostovala také v Divadle na Vinohradech či v Národním divadle. Díky své skvělé němčině slavila úspěchy i v zahraničí, zejména na jevišti ve vídeňském Burgtheatru.

Roku 1974 získala první cenu v mezinárodní soutěži dramat v Buenos Aires za hru Jean a já, kterou uvedla na několika evropských scénách. Jezdila také po zájezdových představeních. Nejúspěšnějším z nich byla inscenace Drahý lhář, kde hrála se svým bývalým manželem Karlem Högerem (17. června 1909 – 4. května 1977), což bylo jeho poslední představení.

Před kamerou se Zdenka Procházková poprvé objevila v dramatu Bořivoje Zemana Mrtvý mezi živými (1946) po boku Karla Högera, v němž se budoucí dlouholetý pár seznámil. Jednu ze stěžejních postav ztvárnila ve válečném snímku ...a pátý jezdec je Strach (1964), který roku 1965 reprezentovala společně s Miroslavem Macháčkem na filmovém festivalu v Argentině. Hlavní roli dostala mj. v televizním dramatu Měsíc s dýmkou.
Posléze se Zdenka Procházková z donucení normalizačního režimu odmlčela. Objevovat se před kamerou opět začala od konce 70. let 20 století, a to např. v seriálech Nemocnice na kraji města, Arabela či Návštěvníci. Po Sametové revoluci 1989 ji diváci mohli zaregistrovat v menších seriálových rolích (Ulice, Ordinace v růžové zahradě, Všechny moje lásky, Gympl s (r)učením omezeným), v řadě inscenací či v komedii Dušana Kleina Svatba na bitevním poli (2007) s Bolkem Polívkou v hlavní roli.

V kontroverzním životopisném velkofilmu režiséra Filipa Renče Lída Baarová (2016) ztvárnila tuto slavnou herečku v pokročilém věku, tedy vypravěčku příběhu. Jako mladou krásku na vrcholu kariéry ji zpodobnila Táňa Pauhofová. Roli vůdce Adolfa Hitlera mistrně vystřihl Pavel Kříž. Po manželství s Karlem Högerem, který se po jejich rozchodu roku 1962 znovu oženil, se Zdenka Procházková podruhé provdala, a to za Rakušana Ericha Hartmana a stala se tak česko-rakouskou občankou. Po jeho smrti zůstala ve Vídni, začala opět hrát a propagovat v Rakousku českou a v Česku rakouskou literaturu. Roku 2004 zato získala cenu ministra kultury Artis Bohemiae amicis; zároveň vydala vzpomínkovou knihu Na jevišti mezi Prahou a Vídní - Nezapomenutelná Líza Doolittlová.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.