130 let osvětluje ulice elektřina! Byl první Jindřichův Hradec, nebo Písek? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

130 let osvětluje ulice elektřina! Byl první Jindřichův Hradec, nebo Písek?

Dochovaná oblouková lampa, která Hradec osvětlila.
Dochovaná oblouková lampa, která Hradec osvětlila. (Foto: ČTK, ara)

Byla to tenkrát událost nevídaná. Na náměstí a v Panské ulici v Jindřichově Hradci se před 130 lety, 14. března 1887, tísnily davy lidí a s úžasem přihlíželi prvnímu veřejnému elektrickému osvětlení města v českých zemích a zřejmě i v celém Rakousku-Uhersku.

„Vítr fičel a nemilosrdně bičoval vločky sněhové do tváří houfu lidstva, které stálo, obdivující nepatrný uhlík, kterak rozžhaven neviditelnou mocí sálal do mrazivého vzduchu světlo skoro denní,“ popsal dobový časopis Ohlas od Nežárky okamžik, kdy se zavedení elektřiny zapsalo do české historie.

Osvětlení zajistily dvě obloukové lampy a 11 žárovek, z nichž každá měla svítivost 16 svíček. „Tehdy intenzita světla byla nevídaná, dnes bychom se tomu smáli. Šlo o zkoušku a druhý den přestalo osvětlení svítit,“ řekl historik muzea Jindřichohradecka František Fürbach (60).


Proč se přou
Nastálo zavedl první veřejné osvětlení František Křižík v jiném jihočeském městě. Když si pokrokoví písečtí občané přečetli o novince v Jindřichově Hradci, chtěli mít ve městě místo petrolejových lamp elektřinu. „Chtěli něco, o čem jen slyšeli. Křižík jim nabídl, že město osvětlí na vlastní náklady. Stalo se tak 23. června 1887,“ řekl ředitel Prácheňského muzea v Písku Jiří Prášek. Od té doby se údajně obě města přela o to, které z nich mělo první veřejné osvětlení.
František Křižík
Byl český vynálezce, technik a průmyslník (8. 7. 1847 – 22. 1. 1941). Proslavil se obloukovou lampou se samočinnou regulací. Mezi jeho další slavné vynálezy patří světelná fontána na pražském Výstavišti, zprovoznil tramvajovou trať Florenc-Karlín-Libeň-Vysočany, po prodloužení měřila 8 km a přepravovala ročně dva miliony cestujících. Vybudoval i první elektrickou železnici v Rakousku-Uhersku z Tábora do Bechyně. Byl nazýván český Edison.

Víte, že...
...první žárovky se na veřejném místě rozsvítily už v roce 1882 v Praze? Bylo to ve Stýblově knihkupectví a Hainzově hodinářství na Staroměstském náměstí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.