U sousedů bouchl plyn, musel nechat zbourat i svůj dům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

U sousedů bouchl plyn, musel nechat zbourat i svůj dům!

Jaroslav Huml při demolici zachránil tento vzácný šicí stroj z počátku 20. století.
Jaroslav Huml při demolici zachránil tento vzácný šicí stroj z počátku 20. století. (Foto Aha! – Dan Černovský)

Když loni v říjnu výbuch plynu zničil dům sousedů, Jaroslav Huml (57) z Kladna musel zbourat i ten svůj. Vila stála hned vedle a byla příliš poškozená a staticky nebezpečná. Nyní má podnikatel starosti, jestli bude moci vůbec postavit nový. Pojišťovna mu nechce zaplatit celou škodu!

Kladenský řemeslník měl v rodném domě obchod a dílnu na opravu šicích strojů. „Je tak poškozený, že by nemělo smysl ho opravovat. Bude lepší dům strhnout a postavit nový,“ řekl Huml Aha! pár dní po neštěstí. Optimismus, se kterým tehdy hleděl do budoucnosti, je ten tam.

Stavět jen tak nezačne
Se stavbou nového sídla pro svou malou firmu asi jen tak nezačne. „V těch cenách, jaké dnes jsou, to je problematické. Samozřejmě plány máme, ale je otázka, co se podaří,“ sdělil včera Huml.

Řemeslníka překvapila složitost postupů pojišťovny. Dokonce si najal právníka, aby se v nich lépe orientoval. Na uhrazení plné škody ale prý může zapomenout. „Ani nechci říkat, kolik mě to už stálo peněz. S pojišťovnou ale jsme v nějakém jednání,“ řekl s tím, že snad už brzy dojdou ke zdárnému konci.  

Není dílna jako dílna
Provozovnu přesunul do Ukrajinské ulice a už zase šicí stroje opravuje, starý dům mu ale chybí. „Teď v těch mrazech to není nic příjemného. Trvá, než se dílna vytopí, byl jsem zkrátka zvyklý na jiný komfort,“ dodal Huml s povzdechem.   


Ztratily se mu stroje
Šicí stroje jsou pro Jaroslava Humla zdroj obživy i koníček. Dokonce za svůj život nasbíral několik starožitných exemplářů. Několik jich při demolici zmizelo. „Ty ale mají význam spíš pro mě, je to doklad starého řemesla. Finanční hodnotu moc vysokou nemají,“ vysvětlil.  

Co se tehdy stalo?  
Loni 12. října výbuch srovnal se zemí dům v kladenských Kročehlavech. Jednoho muže (41) odvezli zraněného záchranáři do nemocnice, druhého (†68) našli pod troskami mrtvého. Vyšetřování není dosud uzavřeno, zřejmě ale šlo o výbuch plynu. „Čekáme na výsledky znaleckých posudků,“ uvedla policistka Michaela Nováková.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.