Kterak dostal Karel Heřmánek (66) přes hubu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Kterak dostal Karel Heřmánek (66) přes hubu!

Fešák Hubert si s komorníkem Francem padli do oka.
Fešák Hubert si s komorníkem Francem padli do oka. (Foto: Aha! - ara)

Tahle komedie už se dávno zařadila mezi klenoty české kinematografie. Příběh Huberta Hraběte, typického žižkovského frajera, který s mazaností a světáckým šarmem dává zabrat policejnímu inspektorovi Mourkovi, jenž ho chce samozřejmě za každou cenu dostat do kriminálu, má pokaždé velkou sledovanost. Není divu. Skvělé herecké obsazení, výkony, k tomu kouzelná atmosféra doby první republiky…

Z Prostějova do Prahy

Na tohle natáčení každý 
z herců i po letech rád vzpomíná. „Strašně se tam blblo,“ přiznal s úsměvem Pavel Zedníček (64), alias funebrák Eman. A hned přidává jednu historku. „S Karlem Heřmánkem (66) jsme v té době působili ve stejném divadle a zrovna celý týden byli na zájezdovém představení v Prostějově. V praxi to vypadalo tak, že jsme tam večer dohráli, sedli do taxíku, který nás odvezl na natáčení do Prahy,“ uvedl Zedníček.
A tak to šlo pořád dokola. „Asi po třech dnech, co jsme zase nasedli do auta a odjížděli do Prahy, Heřmánek povídá, že by to chtělo zažít nějaké dobrodružství, že už je to nuda. Tak jsem navrhl, že cestou navštívíme mého strýce z Moravy,“ dodal herec.


Ach, ta slivovice…

A tak se také stalo. Strýček je bodře pohostil, slivovice tekla proudem. Odjížděli až ve tři ráno. „U Devíti křížů si Karel poručil zastavit, že si musí odskočit. Jenže v té době neexistovalo, aby bylo otevřeno i v noci, všude bylo zavřeno. Tak tam někde začal konat potřebu, jenže se tam najednou objevila šestsettrojka, z ní vyskočil nějaký chlápek a Heřmánek dostal pendrekem do hlavy,“ prozradil Zedníček. Otřesený a zkrvavený herec rychle skočil do auta a odjeli pryč.Na natáčení přijeli kolem sedmé. „Když ho viděli, všichni se zhrozili. Odvezli ho rovnou do nemocnice. Naštěstí to nebylo nic vážného. Po dvou hodinách ho přivezli zpátky a z auta vyšel úplně novej, vyčištěnej, vymydlenej, vyvoněnej Heřmánek,“ vylíčil s úsměvem Zedníček. „Vždycky když vidím ve filmu tu scénu, jak spolu neseme rakev, vzpomenu si na to,“ dodal. Kdo ho tehdy praštil, se nikdy nedozvěděli. Snad policista z ochranky jakéhosi vlivného papaláše.
Zdeneček musel vyhrát

„Fakt jsme si to užili. Skvělá sestava lidí. Už tenkrát jsme věděli, že to bude dobrý film. Jen škoda, že nás krátce potom navždy opustila Laďka Kozderková (†37), která byla naprosto úžasná. Byl to jeden z jejích posledních biografů,“ zavzpomínal Pavel Nový (65) alias hotelový portýr zvaný Kadlouš.
I ten během natáčení málem přišel k úrazu. „Měl jsem tam rvačku se Srstkou (78). Původně jsem ji měl vyhrát já, ale nakonec ji vyhrál on. Prostě nepřenesl přes srdce, že on, vyhlášený silák a rváč, by měl prohrát. A nenadělal s tím nic ani režisér. Zdeneček prostě musel vyhrát,“ pokrčil rameny.

„Málokdy něco pochválím, ale tento film se opravdu povedl. Režisér Ivo Novák (†85) zažil první republiku a dokonale ji v tom příběhu vystihl,“ prohlásil Petr Kostka (76), který ztvárnil inspektora Mourka. „Je tam i jazyk, slovník z té doby, třeba: To ti Venca písk? Kam se sypete, figuro, nazdar bobule. Dnes by se to muselo předabovat, aby tomu současná generace vůbec rozuměla,“ dodal s úsměvem Kostka.



Přečtěte si
prroud
30. 6. 2014 • 11:42

Mno.............a srovnejte si je s dnesnima "celebritama"

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.