Střídavá péče v krachlých manželstvích: Co na to rozvedené celebrity, kterých se to týká? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Střídavá péče v krachlých manželstvích: Co na to rozvedené celebrity, kterých se to týká?

Fotografie
Fotografie (internal)

Děti už tak trpí, když se rodiče rozvádějí, a neměly by mít pocit, že o jednoho z nich přichází úplně. Ústavní soud proto ve středu přišel s průlomovým rozsudkem: pokud jsou oba způsobilí postarat se o potomka, má justice nařizovat střídavou péči. Dítě tedy po rozvodu nepatří automaticky do péče své mámy. Výchova pouze matkou nebo otcem by měla být výjimkou! Co si o tom myslí známé osobnosti, které drsným rozvodovým martyriem a »dělením« o děti prošly?

Ivana Jirešová (36), herečka
Hvězda Ordinace v růžové zahradě má dceru Sofii (9) ve střídavé péči s novinářem Ondřejem Höppnerem (46).

Názor matky:
„Je to blbost, mělo by se to zrušit. S psychikou dětí to dělá hrozné divy. Jako matka vím, že to dítěti nesvědčí. Hlavně u rodičů, kteří spolu nejsou schopni komunikovat.“

Názor otce:
„Samozřejmě bych uvítal, aby byla Sofie svěřena do mé péče, ale nechci dítě připravit o matku. Nejde o nějaký konflikt, dítě má přece stejné právo na oba rodiče. Střídavá péče je kompromisem, že mají oba rodiče zájem o dítě, stejné výchovné předpoklady a rodinné zázemí.“


Jana Bernášková (33), herečka
S divadelním režisérem Davidem Drábkem (44) žila šest let na psí knížku. Když se rozešli, začala bitva o dceru Justýnu (7). Drábek žádal střídavou péči, ale s tím Jana nesouhlasila. Došlo to tak daleko, že se Justýna zhroutila a soudkyně dokonce uvažovala o ústavní péči. Nakonec zvítězila herečka a dostala dceru do výhradní péče.

Názor matky:
„Já jsem zásadně proti. Není to pro dobro dítěte, maximálně později, kdy je schopno se samo rozhodnout. Myslím si, i když chápu ty tatínky, že chtějí půlku času dítěte, že je to od navrhovatele sobecké. Dětství se nedá rozdělit na dvě půlky. Jsem zastáncem jednoho domova s rozšířeným stykem.“

Názor otce:
„Za střídavou péči jsem bojoval a nevyšlo to. Víc nemám co bych k tomu řekl.“

Dara Rolins (41), zpěvačka
Má dceru Lauru (6) se zpěvákem Matějem Homolou (41). Svedla s ním bitvu u soudu a tvrdila, že se o náklady na Lauřin život Homola dlouho nezajímal. Dnes jsou vztahy urovnány.

Názor matky:
„Pro nás a zejména pak pro Lauru, která od září začíná chodit do školy a je zvyklá na svůj režim, by jakákoliv taková závažná životní změna, mohla být komplikací. Přestože ji mám ve výhradní péči, nebráním jí vidět tátu kdykoliv chce.“

Názor otce:
„Původně jsem chtěl střídavou péči, ale nakonec jsme se s Darou domluvili.“



Agáta Prachařová (29), modelka
Modelka a moderátorka si pořídila syna Kryšpína (2,5) s hráčem amerického fotbalu Miroslavem Dopitou (33). Vztah ovšem nevydržel. Mirek si nějaký čas bral Kryšpína na víkendy, ale už je to téměř rok, co se po něm slehla zem. Na soud o syna nepřišel, ani za sebe neposlal právníka. „Nevím, kde je, a upřímně řečeno, je mi to jedno. Kryšpína nevídá,“ řekla snad stokrát Prachařová s tím, že její syn stejně říká tati jejímu současnému manželovi Jakubovi Prachařovi (30).

Lucie Králová (32), modelka
Vzhledem k tomu, že bývalá misska nemá stálé zaměstnání, věnuje na plný úvazek synům Richardovi (7) a Robertovi (5). Rozvod s podnikatelem Zdeňkem Kaufamannem (42) se táhl dva roky kvůli alimentům. Lucie si střídavou péči neumí a ani nechce představit. Navíc u nich teď dlouhodobě bydlí i dcera jejího partnera Jiřího Šlégra (43) Jessika (15), která se sama rozhodla, že chce bydlet u otce. Předtím byla ve výhradní péči matky Kateřiny (42).
Regina Holásková (36), soutěžící ve vile VyVolených
Bývalá striptérka má dnes již pětiletou dceru Isis Paolu. Ta v rodném listě žádného tatínka nemá, tudíž by se Regina neměla v péči o dítě s kým střídat. Nicméně dceru zanedbávala, takže sociálka ji excentrické matce zabavila a jejími pěstouny se stali Tesařovi, rodiče otce dítěte Pavla Tesaře.

Pohled psychologa Karel Humhal: Některým rodičům nejde o dítě
„Jsou-li oba rodiče vhodní vychovatelé a jsou schopni se na výchově dítěte shodnout, nelze proti střídavé péči nic namítat. Existují ale případy, kdy se rodiče nedohodnou, tam je třeba pečlivě volit podle konkrétní situace. Dochází totiž i k extrémům, kdy se otec soudí o střídavou péči s matkou, která ještě kojí, s tím, že mu mléko odstříká a on ho dítěti ohřeje. Některým rodičům, ať už jde o otce či matku, nejde o dítě, ale jen o to vyřídit si účty s bývalým partnerem. I to je třeba zvážit.“

Přečtěte si
dzery1
9. 6. 2014 • 07:54

Tak tak.

1pravda1
9. 6. 2014 • 00:11

Kdo z dospělých si vůbec dokáže představit, že každý týden spí v jiné posteli, už neví, kde má jaké věci a oblečení, nemá žádný jednotný řád, ty děti musí být vyřízené psychicky, ani dospělý by to nevydržel. A to nemluvím o dojíždění do školy, kroužků, za kamarády, prostě tam musí jít a basta.

1pravda1
9. 6. 2014 • 00:08

Zrovna Hoppner se choval jako šílenec, ani ho nezapsala do rodného listu, je to zrovna on, který chtěl střídavou péči od narození dítěte, a ještě Jirešovou napadal, že schválně kojí dlouho.........Byl to on, který navrhoval přesný poměr otce a matka - od miminka chtěl přesně svých 14 dní, a to chodil samozřejmě do práce a o dítě se starala jeho partnerka - ovšem i když měla Jirešová zrovna volno a klidně se mohla o dceru, které bylo smutno po mamince, starat - on řekl ne, mám právo na svou polovinu střídané péče. Neskutečný sobec bez empatie.

prroud
8. 6. 2014 • 20:21

Jestli me neco dokaze opravdu nastvat,pak je to "aktivni blbec" ,ti jsou horsi nez tridni nepritel!

prroud
8. 6. 2014 • 20:20

Znam chlapy,slusny lidi,chytroline,ktery nezaplatej kdyby ses rozkrajel,ale nemaji problem se o decko postarat,a lip nez slavna "mati",ale nedaji jim ho,presne podle tebe,fole!!!!! .Ale po prachach ruce natahujou.........to umi kazda.Kde ty prachy casto koncej se uz ale neresi!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.