Legendární Louis de Funès: Můžete se s ním setkat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Legendární Louis de Funès: Můžete se s ním setkat!

Fotografie
Fotografie (internal)

Asi nejslavnější francouzský komik Louis de Funès (†68) by letos v červenci oslavil 100. narozeniny. Až teprve teď, 31 let po jeho smrti, se Louisovi fanoušci dočkali muzea. To vzniklo paradoxně na francouzském zámku Clermont, kde skoro dvacet let žil.

Po hercově smrti v roce 1983 Louisovi synové, lékař Patrick (70) a letec Olivier (64), zámek prodali. Pár let chátral. Teď se v oranžérii podařilo vybudovat expozici, která tohoto – ve filmu cholerika, v civilu introverta a velkého profesionála – připomíná.

Turisté mají možnost si prohlédnout mnohé z rekvizit z Louisových filmů. K vidění jsou i další jeho osobní předměty, hlavně pak rybářské pruty. Funès totiž byl ve chvílích odpočinku vášnivým a dobrým rybářem.

Co návštěvníky muzea nemine, je pohled například na hercův klobouk nebo obrovskou baňku na kuličkové žvýkačky z filmu Rabín Jákob. Vidět mohou i jeho paruku hysterického dirigenta z filmu Velký flám včetně všech zlomených hůlek. A všude návštěvníky provází hudba například z filmu Četník ze Saint Tropez.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.