Vražda hrdiny Velíška (†32) v »Případech«: Psychopat Lubina (40) ho popravil za bílého dne!! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vražda hrdiny Velíška (†32) v »Případech«: Psychopat Lubina (40) ho popravil za bílého dne!!

Tuna zadrženého Lubinu pronásledoval s mikrofonem
Tuna zadrženého Lubinu pronásledoval s mikrofonem (Foto pro Aha! – Vojtěch Hurych/Česká televize, ara)

Smrt sáhla do jejich řad! Novácká reportérská esa zažila před devíti lety jen stěží představitelnou hrůzu. Chladnokrevný zabiják za bílého dne poslal na smrt jejich kolegu, který byl právě na procházce v parku s roční dcerkou v kočárku. Vražda střihače TV Nova Michala Velíška inspirovala i tvůrce Případů 1. oddělení.

„Je to pro mě hodně osobní. Znal jsem Michala i jeho manželku,” vzpomíná Jan Tuna (41), který se bezprostředně po incidentu ujal zprostředkování kauzy pro televizi. „Ten kluk v dětství překonal leukemii, doslova unikl hrobníkovi 
z lopaty,” doplnil Tuna tragické pozadí případu.


Velíšek měl podle něj v osudný den ukončit dřív práci pro pořadu Na vlastní oči, a zatímco manželka žehlila, vyrazil na vycházku s nemluvnětem v kočárku parkem na Karlově náměstí, kde proběhl fatální střet. Proti ozbrojenému útočníkovi, recidivistovi Davidu Lubinovi, tu bránil napadenou ženu s dítětem.
„Byla jsem první, kdo po tragédii zpovídal vdovu Ivu Velíškovou,” zavzpomínala pro Aha! Andrea Němcová (37). „Jakkoliv to bylo nepříjemné pro mě, je nad naše představy, jak nepříjemné to muselo být pro ni. Ale vše ustála,” podotkla dlouholetá moderátorka Střepin.

Známí znali vraha: Vůbec nemusel zemřít!
Bestiální netvor měl zůstat zavřený v Bohnicích! Týdny před Velíškovou vraždou policie nechala vraha kvůli ozbrojenému napadení v autobuse zavřít v psychiatrické léčebně. A Nova o incidentu dokonce natočila reportáž!
Méně než čtvrt roku před brutální vraždou na Karlově náměstí Lubina atakoval cestující autobusu pražské hromadné dopravy. Velíškův kolega, reportér Jiří Borovec, o hrůzné události v MHD natočil reportáž! Pro osazenstvo zpravodajské redakce TV Nova tedy nekontrolovatelný agresor rozhodně nebyl žádnou neznámou!

„Jednatřicetiletý, zřejmě zdrogovaný muž ohrožoval pasažéry pistolí,” uvedl tehdy moderátor Pavel Zuna (46) příspěvek právě o Lubinovi. „Během jízdy šermoval pistolí a křičel na cestující autobusu,” pokračovala zpráva, ve které zazněla i informace o tom, že budoucí vrah vyhrožoval tím, že vystřílí veškeré obyvatele Kladna! V bohnické léčebně, kam ho policie po zadržení nechala zavřít, bohužel dlouho nezůstal... Kdyby jen Velíškovi kolegové tehdy věděli, s kým mají v reportáži tu »čest«!

Žádní herci, ale skuteční lidé!
Policistu při ohledačce na Karlově náměstí hrál skutečný kriminalista – Jaromír Badin. Na tiskové konferenci k případu se šéfa mordparty dotazují rovněž skuteční novináři – například Tereza Palečková z ČTK či Antonín Viktora a Jan Malinda z MF Dnes. Posledně jmenovaný je současně spoluscenáristou »Případů«.

Cena Michala Velíška
Michal Velíšek byl ještě v roce 2005 vyznamenán medailí Za hrdinství in memoriam. Nadace ADRA ve spolupráci s TV Nova uděluje každoročně na jeho počest Cenu Michala Velíška lidem, kteří prokázali statečnost v situacích, ve kterých šlo o záchranu zdraví a života.



Přečtěte si
monsegur
2. 4. 2014 • 10:01

Není to nic jiného než mediální humbuk. Ten kluk byl prostě ve špatnou chvíli na špatném místě - ale kolik dalších je takových? A protože nejsou zaměstnanci bulvární televize, neštěkne po nich ani příslovečný pes. Jinak od Velíška to byla totální klukovina- "pomáhat" někomu, kdo nebyl v bezprostředním ohrožení života na úkor zanedbání péče o vlastní mimino. Možná, že byl zblbnutý těmi komiksovými hrdiny made in Hollywood, které tgak masově produkuje jeho mateřská televize. Bohužel pozdě zjistil, že realita života je jiná.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.