Prokletí českých slavíků! Sebevraždy, znásilnění, nemoce... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Prokletí českých slavíků! Sebevraždy, znásilnění, nemoce...

Prokletí Slavíků...
Prokletí Slavíků... (ara, koláž Ahaonline.cz)

Došli až na pomyslný vrchol. Získali tu nejvyšší možnou cenu, respektive sošku, jakou ve své kariéře vůbec mohli. Za svůj úspěch ale museli tvrdě zaplatit hodně krutou a bolestnou daň. Někdo dřív, jiný později. Život zpěváků, kteří si odnesli zlatého po revoluci českého slavíka, připomínal doslova peklo. Nečekaná tragická úmrtí těch nejbližších, sebevraždy, vážná onemocnění…Je snad tato prestižní anketa prokletá?

Pohřbila kapelu, bojovala s rakovinou
Eva Pilarová (74): Počet slavíků: 3
•    Kvůli leteckému neštěstí přišla v roce 1973 o celou svou kapelu.
•    Když se potřetí vdala, tentokrát za tanečníka Jana Kolomazníka, vše se zdálo jako ideální. Jenže šest let po svatbě onemocněla rakovinou. Jeden z lékařů ji po stanovení diagnózy navíc upozornil na to, že zřejmě ztratí hlas. Zpěvačka byla na dně. Bála se smrti i toho, že už nikdy nebude moci zpívat. Naštěstí se s nepřízní osudu vyrovnala a zákeřnou chorobu překonala.


Maminka se oběsila!
Aneta Lanegrová (26): Počet slavíků: 1
•    Musela se vyrovnat se smrtí své maminky Jarmily, která spáchala sebevraždu. Byla vynikající zpěvačka, jenže místo zpěvu se musela živit normální prací, a to ji ničilo. Byla zaměstnaná jako servírka v hospodě, kde začala dost pít. Měla přitom nemocné srdce a lékaři ji alkohol zakázali. Jejich rad ovšem nedbala a když se k tomu objevily psychické problémy, oběsila se. Anetě přitom bylo pouhých 14 let. Trvalo to dlouho, než se s její smrti vyrovnala.  

Znásilnil ji otec!
Naďa Urbánková (74): Počet slavíků: 5
•    Když jí bylo devět let, znásilnil ji její vlastní otec. „Jednou mě vzal nahoru na půdu. Sedl si tam na židli a řekl mi: pojď sem a posaď se na mě. A prostě mě znásilnil. Vůbec jsem tehdy nevěděla, co se děje. Začala jsem nejdřív plakat a pak strašně moc křičet. On se vyděsil a nechal toho. Řval na mě, že jestli to někomu řeknu, tak mě zabije,“ popsala děsivé vzpomínky ve své knize. Otec zanedlouho zemřel.

•    Po drsném rozvodu, ze kterého jí zůstaly jen dluhy, si myslela, že už hůř být ani nemůže, jenže v létě roku 2009 přišla ta největší rána. Při zcela běžné kontrole jí lékaři našli rakovinu obou prsů. „Řekla jsem si, že se před sedmdesátkou nechám prohlídnout, přestože jsem se cítila úplně v pořádku,“ zavzpomínala. Lékaři ji oznámili, že kvůli rakovině přijde o obě ňadra. Po operaci musela podstoupit chemoterapie. „Ozařování bylo náročné. Každý den 20 minut 28 dní po sobě. Modlila jsem se,“ dodala. Vše naštěstí dobře dopadlo a Naďa dnes může vítězoslavně hlásat: Rakovinu, mám za sebou!


Utekla hrobníkovi z lopaty
Marta Kubišová (71): Počet slavíků: 3
•    Dvakrát ve svém životě prožila klinickou smrt. Nejkrutější ránou v jejím životě byl potrat jejího prvního dítěte. O miminko přišla až v osmém měsíci těhotenství a celý týden nosila mrtvé dítě v sobě. Teprve pak ji lékaři mrtvé tělíčko z těla vyoperovali. Při náročném zákroku byla dvakrát na »druhém břehu«… „Ta druhá byla horší v tom, že u ní byla moje maminka,“ popsala svůj boj o život. „Když jsem se probrala, lékaři mi řekl, že jsem utekla hrobníkovi z lopaty,“ dodala.

Porucha krvetvorby ji připravila o děti
Hana Zagorová (67): Počet slavíků: 9
•    Od mládí trpí vážnou poruchou krvetvorby. Pravidelně musela docházet na transfuzní oddělení, kde ji vyměňovali krev. Po celou dobu věděla, že se pohybuje na hraně mezi životem a smrtí. Také to byl důvod, proč nikdy nemohla mít děti. I její spolupracovníci museli vše podřídit cyklu Hančiných transfuzí. „Z posledních sil vyšla na pódium, ale před oponou se objevila už s úsměvem jako profík. A pak zašla zase do zákulisí a my měli, co dělat, aby nám třeba neupadla – absolutně vyčerpaná a vycuclá jako citron,“ zavzpomínal její kolega Stanislav Hložek. Zlom nastal až v roce 2002, kdy nemoc samovolně ustoupila. Od té doby už zpěvačka na výměnu krve chodit nemusí.

Chtěla se zabít!
Petra Janů (60): Počet slavíků: 3
•    V osmnácti letech se kvůli nešťastné lásce pokusila se a skončila v blázinci. Srdce ji zlomil tehdy vysokoškolák Jiří, který ji zaujal jako zpěvák jedné bigbítové kapely. „Byla jsem do něj strašně zamilovaná,“ uvedla. Osudový okamžik v jejím životě nastal ve chvíli, kdy byla podvedena. Stála na pódiu a viděla jak se líbá s jinou. „Bylo to brutální a ani mi ten srab neřekl, že má jinou,. Zpěvačka musela dokončit koncert a když dorazila domů, rozhodla se, že raději zvolí smrt. „Spolykala jsem prášky a probudila se v blázinci,“ prozradila. Tehdy ji naštěstí včas objevila její matka a zachránila ji život. Chlapům už pak dlouho nevěřila.

Syn skočil z »nuseláku«
Dalibor Janda (60): Počet slavíků: 3
•    Je to už deset let, co nečekaně jeho syn Dalibor (†21) ukončil svůj život skokem z Nuselského mostu v Praze. Až do poslední chvíle na sobě nedal znát žádnou nejistotu, která by příbuzné před jeho odhodláním varovala. „Žádné problémy jsme neměli. S námi už nebydlel, byl soběstačný, chodil do práce a měl pronajatý byt. Když byl ještě doma, byl v pohodě a choval se jako naprosto normální kluk,“ nechápal jeho zbytečný čin Janda. Se synem měl velké plány, pouhý den před jeho sebevraždou mu domluvil novou práci, kam už ale syn nenastoupil. Příčina sebevraždy nikdy nebyla odhalena. „Možná to bylo z nešťastné lásky. Byl zamilovaný do nějaké Pavlíny, ale s tou jsem pak už nikdy nemluvil. A ani jsem nechtěl,“ snažil se zpěvák oprostit od rodinné tragédie. „Když člověk přijde o potomka, je to jako by přišel o kus sebe. Je to krutý trest,“ dodal.

Třikrát se pokusila o sebevraždu
Iveta Bartošová (47): Počet slavíků: 2
•    Labilní, nevyrovnaná zpěvačka, která má problémy s alkoholem si už třikrát sáhla na život. Poprvé se předávkovala pilulkami, když ji kvůli nevěře opustil Ladislav Štaidl (68). Podruhé se rozhodla ukončit svůj život krátce před rozchodem se Zdeňkem Podhůrským kombinací léků a prášků. Potřetí, už za éry zvěrolékaře Romana Hankeho, udělala dosud nejradikálnější krok – podřezala si zápěstí.

•    Její první velká láska zpěvák Petr Sepeši (†25) tragicky zemřel na železničním přejezdu ve Františkových Lázní. Z jeho smrti se Iveta nemohla dlouhou dobu vzpamatovat.


Zbytečná smrt otce
Peter Nagy (54): Počet slavíků: 1
•    Dodnes se nemůže smířit se zbytečnou smrtí svého otce Jozefa, který zemřel v jednašedesáti letech při autonehodě. Tato bolestná událost zasáhla celou jeho rodinu. Psal se rok 1995. Nagy senior doplatil na rychlost. U Rožnavy se bývalý vojenský pilot střetl ve svém novém BMW s kamionem. „Koupil si zrovna nového bavoráka, tak zkoušel, jak rychle jezdí. Otec přejížděl v rychlosti 140 km/h a čelně se srazil s kamionem. Pořád mě hrozně trápí, co se tátovi stalo,“ uvedl zpěvák.

Brácha se zabil. Dodneška neví proč
Miro Žbirka (61): Počet slavíků: 1
•    V roce 1969 za záhadných okolností přišel o svého milovaného bratra Jasona (†25), který spáchal sebevraždu. „Stále si to nedokážu vysvětlit. Dodnes nevím, proč to tenkrát udělal, spíš to vědět nechci,“ řekl zpěvák. „Můžu se jen domnívat, že to nebylo něco jako třeba nešťastná láska. Jason byl intelektuálně založen. Četl Franze Kafku a podobné knihy. Předpokládám však, že se dostal do depresí nebo situace, kdy neviděl jiné východisko,“ dodal. Jeho bratr sice zanechal dopis na rozloučenou, Žbirka ho ale nikdy nečetl. „Rodiče mi ho nikdy nechtěli ukázat. Mám tušení, že v jedné krabici s věcmi po mámě je i jeho dopis na rozloučenou. Ale nikdy jsem ji neotevřel. Nemám na to sílu,“ uzavřel hitmaker.

Zemřely mu dcery
Waldemar Matuška (†76): Počet slavíků: 1
•    V době, kdy žil v Karlových Varech se svojí první manželkou, narodila se jim dvojčátka, holčičky. Bohužel, moc dlouho si jich neužil. Neodpustitelná chyba lékařů mu je sebrala a ony zemřely krátce potom, co přišly na svět. Tehdy děti musely podstoupit očkování, po něm ale děvčátka vydechly naposledy.  Za vším prý stála jedna z lékařek, která byla Němka. Po válce ji Češi měli zabít rodinu a ona se za to mstila.

Podruhé se narodil
Daniel Hůlka (45): Počet slavíků: 1
•    Tři týdny ležel v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče s rozsáhlým zánětem slinivky. Jeho život visel doslova na vlásku. Když se v zuboženém stavu dostal do nemocnice, nebylo to za pět dvanáct, ale pět minut po dvanácté. „Myslel jsem si, že umírám,“ uvedl Hůlka. „Když mě propouštěli, tak mi doktor a kamarád Pavel Ditl říkal, že jsem to měl tak padesát na padesát,“ dodal. Tato událost mu od základu změnila život. „Mým žebříčkem hodnot to výrazně zahýbalo,“ připomněl zpěvák.

Elán
Počet slavíků: 4
•    V červnu v roce 1999 měl frontman skupiny Jožo Ráž těžkou autonehodu, kterou sice nezavinil, ale málem přišel o život. Dva měsíce ležel v nemocnici v Kramároch, o níž kdysi nazpíval písničku, v kómatu. Lékaři dávali jen minimálně šance, už ani oni nevěřili. Stal se ale zázrak a zpěvák otevřel oči. „U postele seděla moje žena. Když viděla, že jsem při vědomí, řekla: no konečně! Moje první slovo bylo: lhát… Vůbec nevím proč. (smích) Nevěděl jsem, proč ležím v nemocnici, co se stalo,“ popsal nám první okamžiky po procitnutí.  Po několika těžkých operací se opět naplno vrátil do života a dokonce i na pódia. „Věděl jsem, že se něco takového stane. Měl jsem předtuchu,“ dodal Jožo.

Katapult: Počet slavíků: 2
•    Během pár let vymřela téměř celá kapela. Nejprve v roce 2007 zemřel bubeník Anatoli Tolja Kohout. „Přišel, že má vyléčenou rakovinu prostaty, že je všechno dobrý, a za týden umřel. Doktoři mu zapřeli, že to má po celém těle. Řekli mu, aby přišel na poslední chemoterápku do Pardubic, Kohout šel a říkal: Tak za tejden čau, vole. A v těch Pardubicích zkolaboval a zemřel,“ uvedl k nečekané smrti lídr kapely Oldřich Říha. V lednu o dva roky později si zubatá přišla i pro Jiřího Dědka Šindeláře. I v tomto případě nikdo s náhlým odchodem nepočítal. „Řešili jsme se, že dohrajeme turné, na jaře mu transplantují plíci, já na něj počkám a vyjdeme znova,“ řekl Říha. Měsíc a půl na to, přišla další zdrcující zpráva. Ve věku 59 let zemřel Karel Káša Jahn, který na bubenickém postu vystřídal právě zesnulého Kohouta. Také jeho smrt byla nepochopitelná, neboť netrpěl žádnými zdravotními problémy. Příčinou byl údajně kolaps vnitřních orgánů.

Olympic: Počet slavíků: 6
•    Během padesáti let skupina zažila tragické momenty. V roce 1987 se ve sklepě svého domu oběsil zakládající člen, klávesák Miroslav Berka (†42). Za vším stály jeho dluhy, byl gambler, propadl sázení na koňské dostihy. Letos postihla kapelu další strašná událost. Po koncertě v Karlových Varech zemřel bubeník Milan Peroutka (†49). Když ho členové vysadili doma, začal nosit bicí souprava do baráku. Jenže na zahradě nešťastně uklouzl ze schodů a zemřel. Ráno jeho bezvládné tělo našla jeho tchýně.

Citron: Počet slavíků: 1
•    Letos přišla pro skupinu těžká rána. Po dlouhé těžké nemoci zemřel ve věku nedožitých 62 let jejich zpěvák Stanislav Hranický. V Citronu strávil téměř třicet let a natočil s ní tři alba, sedm singlů a jedno DVD.  Hranický je už druhý člen nejslavnější sestavy Citronu, který předčasně zemřel po boji se zákeřnou chorobou. V roce 1997 kapela přišla o kytaristu Jindřicha Kvitu (†37).

Chinaski: Počet slavíků: 1

•    Je to už pět let, co si zakládající člen kapely, bubeník a textař Pavel Grohman (†38) vyrazil na motorce na výlet. Krátce před polednem na silnici mezi Vamberkem a Rybnou ve Východních Čechách se snažil předjet auto před sebou. Nevšiml si však, že jeho řidič zrovna odbočuje vlevo. Následovala tvrdá srážka. Pavel se svou mašinou ve velké rychlosti narazil přímo do kmene stromu. Takové štěstí jako Jožo Ráž, manžel a otec dvou synů bohužel neměl. Hudebník utrpěl tak vážná zranění, že ani přes urputný boj záchranářů mu už nebylo pomoci. Zemřel při leteckém transportu do královéhradecké nemocnice.
 



Autor:  dan

Přečtěte si
rezacek
27. 11. 2013 • 10:35

Také jsem na něj vzpomněl, ale ten už v době úmrtí nebyl aktivním hráčem.

barry77
25. 11. 2013 • 10:56

a v Olimpicu zemrel Jan Antonin Pacak

ivoadler
25. 11. 2013 • 09:32

Tak jde život. Jen Kája je nezničitelný. Ale u umělců k tomu přistupuje jejich způsob života. Takový Ráž si tak natřískal proto, že sice měl přilbu, ale neměl jí zapnutou. Takovej frajer si přece nebude zapínat přilbu. A tak bych mohl pokračovat.

vochomurka
24. 11. 2013 • 14:36

to je debilný článok, to nie je prekliatie, to je život. To sa deje všade okolo nás a nie len slávikom. Vy v tom Blesku fakt žeriete seno

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.