Proč Dítě nenáviděl Kodeta? Při natáčení filmu "Pátek není svátek" totiž došlo k podrazu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Proč Dítě nenáviděl Kodeta? Při natáčení filmu "Pátek není svátek" totiž došlo k podrazu!

Zdeněk Dítě neměl Kodeta zrovna v lásce. Kvůli jediné lumpárničce.
Zdeněk Dítě neměl Kodeta zrovna v lásce. Kvůli jediné lumpárničce. (ara, koláž Ahaonline.cz)

Pátek není svátek, příběh, jehož námět je dnes aktuálnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Než se rodina Novákových jako každý pátek vypraví na chatu, musí toho ještě hodně zařídit. Před cestou se jako vždycky stačí pohádat a z rušného města do oázy klidu odjíždí naštvaný jeden na druhého. Tak co, nepřipomíná vám tak trochu scénu z domova? Nervozita panovala ale i na place během natáčení. Kdo se s kým »poštěkal«?

Kodet uspořádal hody

Bohém Jiří Kodet (†67) po jednom natáčecím dni nechvátal domů. Byl v dobrém rozpoložení a tak před kolegy Zdeňkem Dítětem (†81) a Josefem Vinklářem (†76) nadhodil, že by zašel rád na skleničku a že oba dva pány zve a samozřejmě všechno platí. „Zdenda byl vyhlášený skrblík, takže vidina, že nebude muset nic platit, mu rozzářila oči. A Pepa Vinklář měl asi hodinu čas, než musel odjet na večerní představení do divadla, tak šel na chvíli posedět s nimi,“ zavzpomínal režisér filmu Otakar Fuka (†75).

Nálada byla skvělá. Kodet vyhlášený gurmán objednal láhev toho nejlepšího šampaňského, vyprávěly se vtipy, probíraly veselé příhody z natáčení. „Pro Pepíka pak přijelo auto a odvezlo ho do divadla. No, nechtělo se mu od veselé a příjemné společnosti,“ pokračoval své vyprávění »rejža«.


Promiň, zapomněl jsem si peníze

Rozjetý Kodet pak Zdeňka Dítě pobídl, aby si objednal něco dobrého k jídlu. A opět si nechal od číšníka poradit, jakouže nejdražší pochoutku v podniku mají. Tu pak objednal pro oba dva. „Když však došlo na placení a ten účet nebyl zrovna malý, Kodet zjistil, že zapomněl peníze. Celý se prošacoval, ale bylo to marné, neměl u sebe ani floka,“ prozradil režisér.

Na Zdeňka Dítě, jednoho z největších lakomců a šetřílků mezi herci, šly mdloby. Vždyť i svačiny na natáčení si nosil z domova. „No nezbývalo mu nic jiného, než to celé zaplatit. Byl ale nepříčetný. S Kodetem už pak nepromluvil,“ dodal. „On byl skutečně spořivý šetřílek a pečlivě svůj úsporný rozpočet dodržoval,“ potvrdil ve svých vzpomínkách jeho kolega Dalimil Klapka (80).

Není bez zajímavosti, že Zdeněk Dítě zemřel bez koruny a opuštěn před Vánoci v roce 2001. Ze smíchovského bytu ho krátce před tím převezli do LDN v Kralupech nad Vltavou. Trpěl Alzheimerem.


Byla to bouda?

Zpět ale k filmu. Těžko dnes říci, jestli to ale od Kodeta nebyl jen vychytralý tah, bouda, jak si ze známého škudlila vystřelit. „Celý účet po třech dnech Zdeňkovi do koruny vysázel. Ale je pravda, že si ho tím stejně už neusmířil,“ uvedl režisér.

Veselé vzpomínky na natáčení má i Jan Kuželka (66), který si zahrál údržbáře. „V jednom podniku jsem točil scénu, ve které jsem měl v montérkách a s nohama na stole svačit. Na tom stole stála lahev s pivem, svačinu jsem měl připravenou a čekal jsem jen na filmaře,“ začal vyprávět Kuželka.

Mezitím přivezl náklaďák nějaké roury a řidič si to namířil rovnou k němu. „Zeptal se mě, kam je má složit, na což jsem mu nedokázal odpověď. Požádal mě tedy, abych mu to alespoň podepsal a náklad převzal. Řekl jsem mu, že mu to klidně podepíšu, ale že mu to asi bude k ničemu, protože tady filmujeme. Teprve potom zaregistroval světla a filmařskou techniku,“ dodal herec.

Přečtěte si
pilif.99
14. 10. 2013 • 13:58

Vy "novinářská" lůzo, a vy jste u toho byli, že!!! Věnujte se úchylům jako je Bartošová, Rychtář nebo Rosenberg, a slušné lidi nechte na pokoji. Šmuclerbando odporná!

jity
14. 10. 2013 • 09:46

Ti lakomci a suchaři právě bývají staří mládenci. Také mi neni jasné proč by ten Zdeněk Dítě z toho dělal takový problém, když mu peníze pan Kodet vrátil. Navíc se tam jistě také nabumbal, tak si neměl nechat vráti všechno, ale umělci holt jsou svým způsobem střelení.

bernadette
13. 10. 2013 • 20:11

Říkejme tomu "zvláštní". Dementní rozhodně nebyl. To už by spíš byl dementní šetřílek, který z takové legrácky udělal celoživotní spor. Zvlášť, když vlastně nic nezaplatil. Nemám ráda lakomce a suchary.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.