Milovaná fenka Jiráskové (†81): Amálka půjde za rakví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Milovaná fenka Jiráskové (†81): Amálka půjde za rakví!

Radost své paničce dělala fenka francouzského buldočka tři roky.
Radost své paničce dělala fenka francouzského buldočka tři roky. (Jiří Hadač / Blesk)

Byla jediná, kdo strávil s Jiřinou Jiráskovou (†81) její poslední chvíle, kdy tato legendární herečka vydechla naposledy. Bezmezně ji milovala celý svůj život. Tříletá fenka francouzského buldočka Amálka byla pro Jiráskovou vše a i proto ji právě ona vyprovodí na její poslední cestě. Půjde dokonce v čestném průvodu za rakví!

Dát sbohem Jiráskové se tmavě žíhaný buldoček vydá z Malenic, kde už žije u svých nových majitelů a užívá si dlouhé procházky. Podle poslední vůle Jiráskové dostala Amálku rodina hereččiny dlouholeté přítelkyně Jany Svítivé a zatím se o ní stará její tchýně. Na tuto rodinu je fenka zvyklá, a tak je její stesk po paničce o to menší. V sobotu 19. ledna se s Jiráskovou Amálka rozloučí jaksepatří přímo na pohřbu, herečka si to tak prý přála, protože pejska brala za člena rodiny. Říkávala: „To není pes, to je člověk.“ Amálka tak bude nejváženějším hostem celého pietního aktu.

Co na to zvířecí psycholog

Podle veterináře a zvířecího psychologa Alexandra Skácela bude Amálka stoprocentně truchlit a účast na pohřbu jí rozhodně neprospěje. „Já bych ji na pohřeb v žádném případě nebral. Buldočci jsou citlivější, umí do sebe vtáhnout hodně negativní energie a ta na smutečním obřadu vždy je. Navíc tam bude značné množství pro ni cizích lidí. Pejsek takové situaci nerozumí. Nic dobrého jí to nepřinese. Naopak z toho může prožívat jen větší úzkost až náznaky deprese,“ varuje Skácel. Odhaduje, že bude tříleté Amálce trvat tři až čtyři měsíce, než se se smrtí své paničky vyrovná. „Bude méně jíst, bude ostražitější, méně důvěřivá, bude mít tendenci spíše zalézat. Doporučuji hodně lásky, hladit, trošku běhat, zabavit něčím, co má ráda,“ radí psycholog.

Kdy se rozloučit?

Poslední rozloučení
Divadlo na Vinohradech, Praha
Pátek 11. ledna, 10 až 12 hod.

Zádušní mše
Týnský chrám, Praha
Pondělí 14. ledna, 14.00 hod.

Pohřeb
Kostel v Malenicích
Sobota 19. ledna, dopoledne


Co si přála do hrobu?
Ani po smrti se nechtěla vzdát toho, co tak milovala. Do rakve si proto Jiřina Jirásková vezme nejen urnu s popelem milované maminky (†98), ale údajně také láhev oblíbeného koňaku a krabičku cigaret, které si neodpustila ani ve
chvílích, kdy jí bylo nejhůře. A jelikož vždy dbala na to, aby byla při každé příležitosti za dámu, ozdobí se svými milovanými diamanty a nebude ného koňaku a krabičku g chybět ani kožich.


Přečtěte si
balin
12. 1. 2013 • 13:10

to ženské pohlavie prežilo zrejme len vďaka miestnemu spolku na ochranu zvierat, aby sa neprepracovali bociany (čápi)

setug
11. 1. 2013 • 19:28

až 19. Dost dlouho po smrti, no potěš.

setug
11. 1. 2013 • 19:27

Občas? Denně.

tenerife
11. 1. 2013 • 18:56

Přesně tak, je mi Amálky líto,pejsek je citlivý tvoreček, více než my si to uvědomujeme,paničku mu to nevrátí a Amálce bude ještě hůř.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.