VIP PROSTŘENO: Bretaňský koláč podle Terezy Kostkové | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

VIP PROSTŘENO: Bretaňský koláč podle Terezy Kostkové

Kostková a Kracik
Kostková a Kracik (TV Prima)

Ve VIP Prostřenu se ke kuchyňské lince postavuila i herečka Tereza Kostková, jíž yvdatně pomáhal její manžel Petr Kracik. Vyzkoušejte si jejich recepty inspirované Španělskem.

Gazpacho

Potřebujete:
600 g rajčat, 1 plechovka konzervovaných rajčat, 2 cibule (nadrobno), 2 papriky libovolné barvy (bez semínek a nadrobno), 1 středně velká salátová okurka (neloupaná), 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octa, sůl, čerstvě mletý pepř a cukr na dochucení.
Postup:
Rajčata a papriky pokrájejte na menší kousky. Do mixéru vložte rajčata, cibuli, papriky i oloupaný česnek a rozmixujte na hrubší hmotu. Okurku nakrájejte nadrobno a s rajčaty z plechovky také rozmixujte. Přidejte k již rozmixované zelenině. Podle chuti dolaďte solí, pepřem a cukrem. Takto připravenou polévku přelijte nejlépe do skleněné mísy nebo džbánu, zakryjte a dejte do ledničky pořádně vychladit.

gazpacho


Smetanová polévka s lososem

Potřebujete:
350 g uzeného lososa, 2 lžíce másla, 1 pórek, kus celeru, 1 mrkev, 1 petržel, 1 l rybího vývaru, 1 malá cibule, petrželová nať (nasekaná).
Postup:
Zpěňte máslo. Nakrájejte kořenovou zeleninu a pórek na větší kousky a přidejte ke zpěněnému máslu. Nakrájejte lososa na kousky a přidejte k orestované zelenině. Přidejte petrželku a bylinky podle chuti. Přikryjte pokličkou a krátce duste. Přilejte trochu rybího vývaru. Osolte a duste. Po chvíli dolejte zbytek rybího vývaru, přikryjte pokličkou a dvacet minut vařte. Poté polévku přes cedník propasírujte.


Paella

Potřebujete:
600 ml vývaru, 1 červená paprika, 2 rajčata, 1 plechovka konzervovaných rajčat, 250 g plodů moře, 150 g hrášku, 300 g rýže, 2 cibule, 200 g vepřové kýty, olivový olej, 1 klobása, 100 g fazolí, 4 kousky kuřecího masa, 3 stroužky česneku, špetka šafránu, mletý černý pepř, sůl.
Postup:
1. Na oleji opečte na kousky nakrájené kuřecí maso. Osolte a vyjměte. Do pánve dejte nakrájenou cibuli a česnek, zpěňte, přidejte na kousíčky nakrájené vepřové maso a opečte. Doplňte nakrájenou klobásu, papriku, oloupaná rajčata a fazole. Opepřete a dochuťte šafránem. Chvíli duste. Potom přidejte plody moře a zase chvíli duste.
2. Na velké pánvi nebo v pekáči rozehřejte olej a vsypte opláchnutou rýži. Opékejte ji tak dlouho, dokud nezesklovatí. Osolte a zalijte vývarem. Přidejte kuřecí maso, směs vepřového a zeleniny a rovnoměrně vše rozložte na pánvi nebo na pekáči. Pánev vložte do středně vyhřáté trouby a paellu duste asi dvacet minut. Podle potřeby ji podlévejte vývarem. Ke konci na ni nasypte hrášek a odklopte pokličku, aby se voda vypařila. Ihned podávejte.

paella s mořskými plody

 
Špenátový salát s piniovými oříšky

Potřebujete:
1 balení baby špenátu, 1 červená cibule, 1 pomeranč, Piniové oříšky, olivový olej.
Postup:
Špenát vložte do mísy, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a nakrájený pomeranč. Nakonec vsypte piniové oříšky, přilijte 2 lžíce oleje a promíchejte.
 
Bretaňský koláč zvaný Far

Potřebujete:
6 vajec, 250 g krupicového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 250 g polohrubé mouky, 125 g slaného másla, 1 l plnotučného mléka, 2 lžíce rumu, 120 g sušených švestek (vypeckovaných).
Postup:
Do velké mísy rozklepněte všech šest vajec. Přisypávejte krupicový a vanilkový cukr a stále prošlehávejte metlou. V širokém kastrolu svařte mléko, po částech do něj vmíchejte kousky másla. Asi 5 g si ponechte na vymazání formy. V okamžiku, kdy je všechno rozpuštěné a na povrchu se tvoří bubliny, kastrol sejměte z ohně a přilijte rum. Spojte mléko s vejci. Směs mírně vychladlého mléka s rozpuštěným máslem a rumem pomalu lijte tenkým pramínkem k vajíčkům s cukrem. Ještě alespoň tři minuty prošlehávejte. Do mísy s tekutou směsí vajec, cukru, rumu, mléka a másla začněte po malých částech přidávat mouku. Po celou dobu ji do těsta zapracovávejte metlou. Výsledkem by měla být hutná, ale ještě tekoucí hmota. Pak nechte těsto pět minut odpočívat. Zapékací mísu (nejlépe kameninovou o rozměrech asi 25 x 35 cm) hojně vymažte máslem. Troubu zapněte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto nalijte do formy a poklaďte švestkami. Skončete zhruba centimetr pod okrajem. Formu s těstem vložte do trouby a koláč pečte 60 až 80 minut. V polovině pečení teplotu asi o 20 stupňů snižte. Po upečení ponechte ještě pět minut ve vypnuté troubě, pak vyjměte a nechte vychladnout. Hotový moučník má zlatohnědou barvu

bretaňský koláč far

 

 



Přečtěte si
jity
19. 12. 2012 • 19:13

Ale těch vámi opěvovaných 20 už ji také neni.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.