Karel Voříšek o spolupráci s StB: Zneužili mě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Karel Voříšek o spolupráci s StB: Zneužili mě!

Karel Voříšek
Karel Voříšek (profimedia.cz)

Karle, tohle je teda »voříšek«! Moderátor Televizních novin Karel Voříšek (49), který se stáhl z obrazovky, aby se očistil od obvinění, že byl při studiu na vysoké škole důvěrníkem StB, má od včerejška znovu co vysvětlovat. Deník MF Dnes totiž při pátrání po jeho minulosti získal spis vedený na jednoho ze studentů Víta Tausche. Na něj donášel muž s krycím jménem Renda. Pod takovou přezdívkou vedla StB jako svého důvěrníka právě Voříška. Ten ale tvrdí, že na nikoho nedonášel a že je jeho svědomí čisté. Jeho právník Josef Lžičař nevyloučil, že Voříška někdo z StB mohl kontaktovat.

Nositel několika cen popularity TýTý se od začátku ohání tím, že má čisté lustrační osvědčení a že na nikoho v dobách studií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nedonášel. Teď ale v ohni celé kauzy přistálo další polínko!

Existuje totiž spis na studenta Víta Tausche, kterého si v listopadu 1983 podala při výslechu StB. Důvod? Muž s krycím jménem Renda dodal agentovi StB Josefu Košařovi informaci v souvislosti s distribucí nahrávek Praského výběru: „V souvislosti s výskytem anonymního dopisu, který vyzývá k uspořádání neformálních diskusí o tzv. nové vlně, poukázal pramen na studenta FF UK Tausche. Jmenovaný je dobrým přítelem příznivce punkrocku Stoilova a byl podepsaný jako druhý v pořadí na seznamu studentů, kteří požadují uspořádání takových diskusí. O Tauschovi je známo, že koncem roku 1982 prodíval na VŠ koleji Větrník větší množství gramofonových desek s nahrávkami Pražského výběru,“ stálo ve spisu.


Myšlenky na sebevraždu

Pro studenta Tausche a Viktora Stoilova si v dalších dnech přišla StB do školy. Agenti je vytáhli z přednášky a odvezli na výslech do centrály v Bartolomějské ulici. „Byl jsem kluk z vesnice. Vůbec jsem nevěděl, že příslušníci Státní bezpečnosti jsou tak zlí. Věděli všechno, i jaké mám ponožky na koleji ve skříni, kde mi visí jaký plakát. Kdyby mi řekli, že mě vyhodí ze školy, bylo by mi to jedno. Ale oni vyhrožovali, že se postarají, aby mí rodiče a sestra přišli o práci. Přemýšlel jsem, jestli mám emigrovat, nebo se zabít,“ zavzpomínal pro Mf Dnes Vít Tausch.

Karel Voříšek: Je to tak dávno...

"To, na co se ptáte, se stalo téměř před třiceti lety. Už z toho je zřejmé, že detailní popis tehdejších událostí nemohou spolehlivě dosvědčit žádné osobní vzpomínky, natož archivy Státní bezpečnosti… Já sám osobně mám čisté lustrační osvědčení a neudržoval jsem žádné vědomé styky s jejími příslušníky. Byl jsem sice členem KSČ a SSM, neprovinil jsem se ale proti žádným zákonům a mé svědomí je čisté. Pokud mě někdo zatáhl do svých her a zneužil, nevěděl jsem o tom.“

Voříškův právník Lžičař: Vždyť ty studenty nevyloučili!

Moderátora Karla Voříška zastupuje v celé kauze renomovaný právník Josef
Lžičař (68). Tomu článek, který včera otiskla MF Dnes, vadí. „Zdá se mi totiž, že vůbec není respektováno stanovisko Ústavního soudu z roku 1992.
Že pokud se týče kategorie důvěrník – nelze přihlížet, zda šlo či nešlo o vědomouProto to už bylo v roce 1992 na základě stížnosti vyřazeno z lustračního zákona.

K těm podkladům nejde přihlížet. A jak je známo, pan Voříšek má čisté lustrační osvědčení," rozohnil se Lžičar v telefonátu s deníkem Aha! K příběhu studentů Tausche a Stoilova pak řekl: „Pravda je, že v těch záznamech je napsáno, že je to zjištěno z pramene Renda. Ale pan Voříšek toho přímého agenta nezná! To, co tam bylo uvedeno v těch spisech, nikdy neviděl. Ono nelze vyloučit, že ho mohl někdo na té fakultě kontaktovat…

Tam mě nesmírně zajímá to, že ten fakultní výbor SSM se za ty studenty postavil, že je podržel, a oni je nevyloučili! Pan Voříšek bude chtít poskytnout obsáhlejší stanovisko k celé věci. K dispozici bude pravděpodobně o víkendu,“ řekl Aha! právník Lžičař.

 




Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.