Uvařte si menu Jaruš Hanušové: Za 172 Kč nakrmíte čtyři lidi!
Jaroslava Hanušová ve VIP Prostřenu šokovala »důchodcovským« menu, které pořídila za pár korun. Vyzkoušejte si její recepty, k nimž nejlépe chutná rum. Pochutnali si na nich i Petr Janda, Martin Severa a Lucie Zedníčková.
Staročeská pochoutka (10,50 Kč na osobu)
Škvarky, chléb se solí

Květáková polévka (9 Kč na osobu)
1 větší květák
2 vejce
hladká mouka a máslo na jíšku
máslo
sůl, pepř
podravka
Postup:
Květák uvaříme doměkka a rozebereme nebo nakrájíme na menší kousky či růžičky. Vývar z květáku přivedeme znovu k varu a zahustíme ho máslovou jíškou, kterou jsme si udělali zvlášť. Dobře promícháme, aby se neudělaly žmolky. Vaříme dalších 15 minut. Osolíme, opepříme a na závěr vmícháme dvě rozkvedlaná vajíčka.
Teplota: 100 a 140°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30
Čas vaření: 30-60 minut
Recipe category: polévka/ restování/ vaření
Zapečené brambory se smetanou (18 Kč na osobu)
Paní Hanušová zapékala brambory se zakysanou smetanou, která chtěla lépe promíchat. Variantou by mohla být smetana sladká
Ingredience:
1 kg brambor
2 zakysané smetany
1 pórek
sýr na strouhání
sůl, pepř
Postup:
Uvaříme si brambory ve slupce. Vychladlé je oloupeme a nakrájíme na plátky, které opečeme dozlatova na trošce oleje na pánvi. Opečené plátky brambor skládáme do zapékací misky. Průběžně prokládáme nakrájeným pórkem a zaléváme zakysanou smetanou a samozřejmě dochutíme solí a pepřem. Pečeme při teplotě cca 180 stupňů asi 25 minut. Servírujeme posypané strouhaným sýrem.
Teplota: 100 a 180°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4 - 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká/ francouzská
Doba přípravy: 30-60 minut
Čas vaření: 30-60 minut
Recipe category: hl. chod/ příloha/ vaření/ zapékání

Salát ze strouhané mrkve (5,5 Kč na osobu)
4 mrkve
1 větší citron
2 větší jablka
2 pomeranče
Postup:
Očištěné mrkve a jablka najemno nastrouháme, přidáme šťávu z vymačkaného citronu a pomeranče. Vše důkladně promícháme a servírujeme ve skle. Ozdobíme měsíčky z druhého pomeranče.
Teplota: 0°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30 minut
Recipe category: bez vaření/ chlazení/ salát
