Jiří Raška: Skočil do nebe... Olympijského vítěze z Grenoblu 1968 zradilo srdce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jiří Raška: Skočil do nebe... Olympijského vítěze z Grenoblu 1968 zradilo srdce!

Zlatý skok Jiřího Rašky na olympiádě v Grenoblu 1968.
Zlatý skok Jiřího Rašky na olympiádě v Grenoblu 1968. (Aha! – Mária Rušinová, ČTK – Vladislav Galgonek, Jaroslav Ožana, archiv ČTK)

Každá pohádka má svůj konec... Včera se završila i ta o Jiřím Raškovi. Legendárního skokana na lyžích zradilo srdce, zemřel ve věku nedožitých 71 let. První český vítěz zimních olympijských her odešel do skokanského nebe.

„Byl to nádherný let v nekonečném tichu, který trval kratičký lidský věk. Malíř a redaktor Ota Mašek skoro omdlel, fotoreportér Jarda Skála přestal fotografovat. Trenér Remsa si omýval obličej sněhem a písklavý skokan Nor Wirkola přestal pískat,“ popsal spisovatel Ota Pavel jeho zlatý olympijský skok z Grenoblu 1968 v povídce »Pohádka o Raškovi«.

„U nás se děti rodí s lyžema na nohou. Vždy jsem skoky bral jako sport pro chlapy, kteří mají odvahu,“ prozradil před lety Raška.

Čas však nelze zastavit. Raška měl trvalé zdravotní problémy. Loni si stěžoval na potíže se srdcem, po operaci měl trojitý bypass a nakonec to bylo právě srdce, které ho zradilo. Další operaci kvůli špatné srážlivosti krve nemohl absolvovat. Dne 4. února by mu bylo 71 let.

Odešel velký člověk, který neváhal podepsat Dva tisíce slov. Odešel sportovec, který svým vzorem přivedl ke skokům desítky následovníků. Díky němu dnes mohou závodit Koudelka, Janda nebo Hlava. Poslední rozloučení s legendou je v sobotu 28. ledna ve 14 hodin na hřbitově ve Frenštátu pod Radhoštěm.

Vnuk Jan Mazoch: Prokleté datum...

Datum 20. ledna není pro český skok na lyžích zrovna šťastné. Před pěti lety měl Jan Mazoch (26) vážný pád, kvůli kterému skončil se skoky. A včera zemřel jeho děda Jiří Raška...

„Uvědomil jsem si to v momentě, kdy jsem se dověděl o dědečkově smrti. Je to hodně zvláštní datum, možná až prokleté,“ říká Mazoch, který má na dědu velmi mnoho vzpomínek. „Od pěti let jsem s ním trávil skoro každý víkend. Znal jsem ho vlastně víc než moje maminka. A byl taky můj trenér,“ vysvětluje.

Dne 20. ledna 2007 měl v polském Zakopaném těžký pád, několik dní byl udržován v umělém spánku. Na můstky se sice vrátil, ale v roce 2008 s aktivním skákáním skončil. Jako důvod uvedl strach.

Co mu řekl děda? „Abych si to ještě nechal projít hlavou. Když viděl, že jsem pevně rozhodnutý, tak se zarazil, ale respektoval to,“ říká muž, který nyní pracuje ve Frenštátu jako technolog a u skoků zůstal alespoň jako televizní spolukomentátor.

Fotografce Aha! zachránil boty...

Byli jsme u toho, když před necelým rokem slavil Jiří Raška sedmdesátku. I deník Aha! se připojil ke špalíru gratulantů. Slavný skokan, tehdy už vážně nemocný, nás pozval domů, pohostil, představil dětem a vnoučatům.

„Oni jsou teď moje největší radost,“ přiznal. Jeho kamarád vzal při odchodu omylem naší fotografce boty a Raška jej pak naháněl po celém Frenštátu. Obětavý, lidský. To byl přesně on...

Možná nevíte, že...

…otec zemřel na leukemii, když Jiřímu bylo 9 let a matka musela sama vychovávat čtyři děti.

…před vojenskou službou ho zachránil trenér Remsa, který si ho vyžádal do Dukly Liberec.

…za olympijské zlato tajně obdržel barevnou televizi a deset tisíc korun. Automobil Škoda 1100 MB nesměl přijmout, rok jezdil s továrním číslem a poté vůz se slevou koupil.

…na MS ve Vysokých Tatrách v roce 1969 na něj přišlo sto tisíc diváků.

…spisovatel Ota Pavel o něm napsal »Pohádku o Raškovi«.

…ke skokům přivedl vnuky Jana a Jiřího Mazocha.

…podepsal Dva tisíce slov.

…měl velké problémy s alkoholem.



Autor:  bla,ae

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.