PROSTŘENO u Jarky: Spiknutí proti nesnesitelné Michaele! +RECEPTY
Soutěžící středočeského Prostřena mají různé chutě, ale jedna věc je spojuje – nenávist k Michaele. Před hostinou u Jarky jí to pěkně spočítají!
Michaela si na každém našla spoustu nedostatků a pasovala se do role největší rýpalky. Ostatní soutěžící se už těší, až budou moci v pátek obodovat také její snahu. Obavy má i Jarka, která nemá z Michaely dobrý dojem. „Zřejmě ji pohlcuje její zaměstnání, co vyžaduje ostré lokty. V jádru musí být nešťastná,“ narážela na její povolání publicistky.
„Myslím si, že je samotář, ale není to tím, že by sama chtěla,“ řekla o Micheale Tereza. Podle Kláry si kontroverzní kolegyně z Prostřena neváží cizích lidí. Honza má dokonce dojem, že pro ni představuje spodinu.
Důchodkyně Jarka se o kritické povaze Michaely přesvědčila při podávání myslivecké směsi. Z jídla totiž měla úplně jiný dojem, než ostatní soutěžící.
„Michaela říkala, že je to pro ni mastné a tvrdé maso, ale ostatní říkali, že je to měkké,“ posteskla si Jarka. Ne náhodou svým dalším hostům říká Klárko, Terinko a Honzíku… K Michaele si ale osobní vztah nevytvořila.
Kolika body hosté ocení myslivecké menu zakončené borůvkovým koláčem, které Jarka zpestřila vystoupením harmonikáře? Sledujte Prostřeno na Primě!
UVAŘTE SI JARČINO MENU!
Obalovaná křepelčí vajíčka
Ingredience:
15 vařených křepelčích vajíček (3 ks na osobu),
1 balení polotučného tvarohu,
150 g smetanového sýra,
špetka soli,
3 lžíce mletých ořechů,
čerstvé bylinky,
100 g šunky,
1 červená paprika,
5 snítek petrželky.
Postup:
Z tvarohu a sýru umícháme pomazánku. Uvařená vajíčka obalíme v pomazánce a dále mletými ořechy, bylinkami apod. Poté vajíčka položíme na plátek šunky a ozdobíme červenou paprikou a petrželkou.
Teplota: 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ano (bez šunky)
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: předkrm / vaření
Zamilovaná polévka paní lesní
Ingredience:
500 g hovězího masa,
3 morkové kosti,
500 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer),
1 cibule,
3 kuličky nového koření
špetka mletého pepře,
sůl,
zavářka (nudle, kapání apod.).
Postup:
Oprané maso a kosti vložíme do hrnce s vodou, přidáme nakrájenou cibuli, sůl, nové koření, celý pepř a necháme vařit. Kořenovou zeleninu uvaříme zvlášť a po scezení polévky ji přidáme do vývaru. Zavářku také uvaříme samostatně a přidáme do vývaru.
Masová směs po myslivecku s bramborem
Ingredience:
1 kg vepřové kýty,
2 menší cibule,
3 lžíce strouhané kořenové zeleniny,
1 bobkový list,
6 zrnek pepře,
2 zrnka nového koření,
2 lžíce šípkové omáčky,
100 g sádla,
snítka tymiánu,
sůl,
200 g čerstvých hříbků.
Postup:
Vepřové maso nakrájíme na plátky, které opečeme na sádle v pánvi. Přendáme do hrnce, do nějž přidáme všechny suroviny kromě hub, a dusíme. Když jsou plátky měkké, vyndáme je, omáčku propasírujeme, vložíme houby a omáčku ještě povaříme. Dle potřeby můžeme zahustit hotovou jíškou. Na závěr do omáčky vložíme maso a prohřejeme.
Teplota: 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: hlavní chod / příloha / dušení/ restování / vaření
Borůvkový koláč z kynutého těsta
Ingredience:
500 g polohrubé mouky,
250 ml mléka,
35 g čerstvého droždí,
70 g másla,
50 g cukru,
1 vejce,
1 bílý jogurt,
špetka soli,
500 g borůvek,
150 g hrubé mouky,
250 g másla,
200 g cukru.
Postup:
Polohrubou mouku prosejeme do mísy a utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Zalijeme vlažným mlékem, zasypeme trochou cukru a necháme vykynout. Když těsto asi po 20 minutách vykyne, znova je promícháme. Poté je rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem, zasypeme borůvkami a posypeme drobenkou, kterou jsme smíchali z hrubé mouky, másla a cukru. Necháme ještě 10 minut kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 20 minut.
Teplota: 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: moučník / pečení