Zemřel Oleg Reif, legendární Plánička st. ze Slunce seno... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zemřel Oleg Reif, legendární Plánička st. ze Slunce seno...

Oleg Reif zemřel ve věku 83 let.
Oleg Reif zemřel ve věku 83 let. (Aha! – David Kundrát)

Ve věku 83 let zemřel dnes časně ráno po těžké nemoci filmový režisér a herec Oleg Reif. Proslavil se především rolí Pláničky staršího v trilogii Zdeňka Trošky Slunce, seno... Naposledy se na filmovém plátně objevil v komedii Kameňák.

O úmrtí slavného herce a režiséra informoval jeho syn Oskar, který je rovněž filmařem.

Oleg Reif pocházel z ruské šlechtické rodiny, která po revoluci v roce 1917 odešla do Čech. Narodil se v Úvalech u Prahy 20. září 1928, jako školák se náhodou dostal k účinkování ve filmu a v epizodní roli se začátkem 40. let mihl v melodramatu Preludium. V roce 1943 rozšířil řady Dismanova rozhlasového dětského souboru. Následovaly další role chlapců a mladíků na filmovém plátně (Kluci na řece, Nezbedný bakalář, Alena).

Po válce vystřídal angažmá v Realistickém divadle, Divadle V+W, Rokoku a na Vinohradech. Působil také v Karlových Varech, kde se ve druhé polovině 50. let uplatnil i jako režisér a autor satirických her.

Poté se Oleg Reif objevil v dalších filmech, většinou však jen v epizodních a vedlejších rolích. Filmová databáze csfd.cz eviduje více než čtyři desítky postav, které ztvárnil v celovečerních i televizních snímcích a seriálech.

Byl například krejčím v pohádce Dařbuján a Pandrhola i divadelním inspicientem v crazy komedii Pane, vy jste vdova. V 70. letech začala jeho spolupráce s televizí, kde natočil podle vlastních scénářů kolem padesáti dokumentů - většinou portrétů významných osobností českého divadla, filmu i sportu, neboť on sám byl v mládí aktivním sportovcem.
Na jeho kontě je i snímek Poslední představení z roku 1976, který ilustroval stav Národního divadla v Praze před jeho rekonstrukcí v letech 1977-1983.

Před filmovou kameru se Oleg Reif vrátil zejména v komediích Zdeňka Trošky Slunce, seno, jahody a Slunce, seno a pár facek, komickou figurku lorda ztvárnil v sérii jeho Kameňáků. Napsal knihy vzpomínek Hvězdné střípky (1996) a Hvězdné střípky 2 (1997).
Přátelé si budou Olega Reifa pamatovat jako věčného optimistu a elegána; úsměv a šátek pod krkem ho neopustil ani poté, co byl kvůli těžké cukrovce upoután na vozík. „Srdce a mozek mám naštěstí stále mladé," říkal o tom.

Autor:  ČTK,iec

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.