Elizabeth Taylor: Své oči dala k transplantaci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Elizabeth Taylor: Své oči dala k transplantaci!

Elizabeth Taylor (†79)
Elizabeth Taylor (†79) (Profimedia.cz, ara)

Záhadnost ženy ještě umocňuje její krásu. Tak tomu bylo i v případě ve středu zesnulé herečky Elizabeth Taylor (†79), legendární Kleopatry. Spoustu neznámých faktů se svět dozvídá až po její smrti. Nabízíme několik zajímavostí...

Nechtěná sterilizace

Porod dcery Lizy v roce 1957 pro ni byl nesmírně těžký, ale následné zjištění, že už nebude mít další děti, ji doslova zdrtilo. Její manžel Michael Todd (†48) se totiž bez jejího vědomí dohodl s lékaři, že ji budou sterilizovat. V pouhých 25 letech tak přišla o možnost znovu rodit.

Oči k transplantaci!

Elizabeth byla podle přání zpopelněna – až na své proslulé pomněnkově modré oči. Ty totiž darovala nemocnici pro případnou transplantaci nevidomé osobě. I když půjde jen o nefunkční náhražku, někteří šťastlivci budou aspoň tak vídat nádherné oči hollywoodské krásky i po její smrti...

Hrůza z AIDS

Její celoživotní boj s nemocí AIDS nebyl jen výrazem touhy pomoci trpícím. V roce 1985 na AIDS zemřel její přítel a kolega Rock Hudson (†59) a Elizabeth měla od té doby panický strach, že také podlehne této zhoubné nemoci. Podle lékařů sama tento strach přiživovala vzpomínkami na to, kolik sexuálních partnerů stačila v mladších letech vystřídat.

Dvoje řasy

V mládí vyrostly Elizabeth nad očima dvě řady řas. Podle lékařů šlo o jakousi podivnou mutaci. Nadbytečná řada po čase zmizela, ale řasy herečky byly již navždy tak výrazné, že zaujaly každého pozorovatele.

Uctil ji nebožtík

Její nekrolog pro prestižní deník The New York Times napsal divadelní kritik Mel Gussow. Co je na tom zvláštního? Že je už šest let po smrti! Gussow (†71) text dokončil zkraje roku 2005, krátce nato podlehl rakovině. Článek byl ale natolik dobrý, že ho redakce uschovala a nyní vydala.

Elizabeth Taylor (†79)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.