Miloš Frýba: Co si bere do hrobu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Miloš Frýba: Co si bere do hrobu?

Fotografie
Fotografie (internal)

TV hlasatel Miloš Frýba (†65), jehož pohřeb proběhne v pátek v 11 hodin na pražských Olšanských hřbitovech, si s sebou na věčnost odnesl i jedno tajemství.

V listopadových dnech revolučního roku 1989 v televizním hlášení říkal špatná data. Dodnes se neví, jestli cíleně, nebo omylem...

Den po 17. listopadu 1989, kdy komunisté zakročili proti demonstrantům, Frýba ráno diváky přivítal s tím, že je sobota 20. listopadu. „Přeji vám, vážení diváci, pěkné dopoledne a vůbec celý den. Připomínám, že dnes je sobota 20. listopadu 1989. Československá televize zahájila vysílání a já vás srdečně zvu ke sledování připravených pořadů,“ zaskočil diváky profesionál Frýba. Až na to, že byla sobota teprve 18. listopadu...

Šlo o přeřeknutí, nebo měl jeho nevinný »kiks«, který na obrazovce zažil každý z jeho kolegů, hlubší, ostatním utajený důvod. Zvlášť pak s ohledem na události, které hýbaly Československem? Chtěl dát divákům najevo, že něco není v pořádku? Tohle tajemství si Frýba vezme s sebou do hrobu.

Na jeho pátečním pohřbu, který chtěla rodina uspořádat jen v rodinném kruhu, však zřejmě vznikne tlačenice. Do nové obřadní síně se totiž vejde jen asi padesát lidí, a Frýba coby legenda měl tisíce příznivců.

Především vznikl hudební projekt FBH, který za léta svého působení vydal nespočet skladeb s texty o boji hrdiny Frýby s padouchem Alexandrem Hemalou. Toho se chytla po revoluci i kapela Orlík a nazvala jedno ze svých alb Miloš Frýba for President.

784298:gallery:true:true

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.