Herečka Jana Brejchová: Bojuje s nemocí nervů! Raději ani neopouští byt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Herečka Jana Brejchová: Bojuje s nemocí nervů! Raději ani neopouští byt!

Jana Brejchová
Jana Brejchová (Aha! – Martin Hykl, David Kundrát, Alexandr Malachovský, Kateřina Kalibánová, archiv)

Zdravotní a zejména psychický stav herečky Jany Brejchové (70) se v posledních dnech rapidně horší! Legenda českého fi lmu, která si před několika týdny nepřišla ani pro ocenění za celoživotní dílo udělené Českou fi lmovou akademií v anketě Český lev, prý začíná vzdávat boj s Parkinsonovou chorobou... „S léty přicházejí nemoci, to se stává. S tím nic neudělám,“ přiznala svou rezignaci Nedělnímu Aha! sama Brejchová.

Herečka se zavřela ve svém vršovickém bytě, a i když před pár dny začalo jaro, ani jednou nevyšla. Nemá energii, sílu ani chuť. A nepomohlo, ani když ji na procházku lákala její dcera, herečka Tereza Brodská (41). „S maminkou si vyrazíme do Prahy na nákupy, uděláme si takovou dámskou jízdu,“ prozradila uprostřed tohoto týdne Brodská, hvězda »nováckého« seriálu Ulice. Jenže zdravotní stav Brejchové plány zhatil. Ani jeden z následujících jarních dnů se dveře bytu umělkyně, která má na kontě filmové hity jako Noc na Karlštejně, Vyšší princip, Hodíme se k sobě, miláčku?, Zabil jsem Einsteina, pánové či drama Vlčí jáma, neotevřely... Nemoc paní Janě odepřela i všechny radovánky, včetně milovaného vína, které si vždy ráda dopřávala. Už jen kvůli lékům, které musí užívat. Přestože kdysi u ní teklo proudem, dnes je všemu konec.

I přes vážnou nemoc v choré paní Janě dál žije křehká naděje, že se její stav zlepší a opět se bude moci věnovat milované práci – herectví. „Něco se rýsuje. Snad. Jestli to moje zdraví dovolí,“ zadoufala na závěr krátkého telefonátu hvězda šedesátých a sedmdesátých let a žena, kterou milovali muži jako Miloš Forman, Vlastimil Brodský, Jaromír Hanzlík či zesnulý Jiří Zahajský, její čtvrtý manžel.

Poslední existující fotka s Janou Brejchovou pochází z května 2008. Na snímku s dcerou Terezou.

Jedna ze slavných rolí Jany Brejchové ve filmu Na pytlácké stezce.

Rodinné prokletí

Zdravotně se poslední dobou nedaří ani Haně Brejchové, sestře herečky Jany. Hana, údajně bojující s alkoholismem, vloni vyhořela, přišla o majetek a byla hospitalizována v psychiatrické léčebně. Na bodu mrazu jsou i její vztahy s rodinou – příliš se nesetkává ani s Janou Brejchovou, ani s Terezou Brodskou.

Co je to Parkinsonova choroba?

Těžké onemocnění centrální nervové soustavy, které souvisí s úbytkem nervových buněk v mozku. Pacient postupně není schopen ovládat a kontrolovat svůj pohyb. Častým projevem je i třes a poruchy řeči. Jde o nevyléčitelnou nemoc, existují jen prostředky, které zmírňují projevy choroby. V Česku trpí Parkinsonovou chorobou až patnáct tisíc lidí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.