Hrob Jiřího Menzela (†82): Stylový dárek k nedožitým narozeninám | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Hrob Jiřího Menzela (†82): Stylový dárek k nedožitým narozeninám

Hrob známého režiséra je středem pozornosti a není divu
Hrob známého režiséra je středem pozornosti a není divu (Facebook, archiv)

Není divu, že si tenhle hrob návštěvníci pražského Vyšehradu fotí. Místo posledního spočinutí oscarového režiséra Jiřího Menzela (†82), kterému by v pátek bylo 86, má totiž styl. Však je také autorem náhrobku s postavou Arnoštka z Rozmarného léta architekt David Vávra (66).

V legendárním poetickém příběhu Vladislava Vančury (†50) ze zpustlých říčních lázní, který Menzel režíroval, si sám zahrál postavu nesmělého kouzelníka. Na náhrobku z bílého mramoru, který pochází z ostrova Brač, je Arnoštek vyobrazen na tmavě modrém skleněném pozadí. Deska mění barvu nejen podle úhlu, z jakého na ni návštěvník vyšehradského hřbitova hledí, ale i podle toho, zda svítí slunce, či je pod mrakem. „Ten náhrobek nemůžete minout. Září na celé okolí, tak jak zářil Jiřík za svého života,“ řekla před dvěma lety při ukládání Míla Řádová (73), která byla 40 let režisérovou pravou rukou a nyní spravuje Menzelovu pozůstalost.

Olga Menzelová: Není mi jedno, v čemu budou děti vyrůstat

Video se připravuje ...

Záchranný kruh coby připomínka legendárního filmu
Záchranný kruh coby připomínka legendárního filmu

Sláva i na domě

K nedožitým režisérovým narozeninám nechala Míla připravit nové květinové dary ve stylu slavného filmu. „Chci poděkovat floristce paní Růženě, která tentokrát přichystala nápaditou výzdobu jak na Jirkův hrob, tak i na pamětní desku na domě, kde Jirka bydlel. Věřím, že by se to mému rozmarnému šéfovi líbilo,“ usmála se Řádová. To zcela nepochybně, vždyť pod podobným kruhem, který je na náhrobní desce, sedávali a rozjímali lázeňský Antonín Důra (R. Hrušinský), Abbé Roch (F. Řehák) i Major Hugo (V. Brodský). Ti by si jistě otevřeli lahvinku, která je na režisérově hrobě. A vzpomínali by na Arnoštka, pili by na jeho slávu, na jeho památku...

Drsné dětství Olgy Menzelové: Maminka jí ovazovala ruce!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.