Dánsko má královnu z Austrálie! Vše o velkolepé korunovaci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Dánsko má královnu z Austrálie! Vše o velkolepé korunovaci

Korunovace Frederika X. a královny Mary
Korunovace Frederika X. a královny Mary (Foto scom)

Dánsko, které se pomalu vzpamatovává ze silvestrovského šoku v podobě odstoupení současné panovnice, včera přivítalo nového krále! Po 52 letech nastala výměna na trůnu, královnu Markétu II. (83) střídá její syn Frederik (55), korunovaný jako Frederik X. Po jeho boku přijala nový titul také jeho manželka, královna Mary (51).

Tohle nikdo nečekal

Co je na abdikaci Markéty II. tak zvláštního? Podobnou událost nezažila dánská monarchie přes 900 let! Posledním dobrovolně odstupujícím panovníkem byl Erik III. dánský v roce 1146. „Rozhodla jsem se, že teď je ten pravý čas. Roli v tom přirozeně hrála také má operace,“ odkázala vládkyně na svůj horšící se zdravotní stav.

Nevěrný král?

Šušká se ale, že touha užít si důchod v klidu nebyla jediným důvodem její abdikace. Během loňského podzimu otřásl monarchií skandál, když byl Frederik španělskými paparazzi načapán v doprovodu přitažlivé mexické herečky Genovevy Casanovy (47) na dovolené v Madridu. Měli spolu dokonce strávit noc ve stejném bytě! Nevěru dvůr vyvrátil, otřásat se ale začala jak popularita královské rodiny, tak Frederikovo manželství. Markéta II. se tak svou abdikací možná snaží zachránit jak pověst dvora, tak synův vztah, který by společné vládnutí mohlo utužit.

Dojemné loučení

Markéta II. byla po zesnulé Alžbětě II. (†96) nejdéle sloužícím panovníkem v evropské historii. Za celou dobu vlády byla nesmírně populární (otevřenou přízeň jí vyjadřovalo trvale okolo 82% obyvatel) a oblíbenost dokazovaly i spontánní rozlučkové oslavy, které Dánové pořádali. V předvečer korunovace dokonce vyrazili přímo k paláci, kde odstupující královně zpívali písně.

První Australanka

Kromě kontroverzní abdikace si Dánsko připsalo další zajímavý okamžik. Nová královna Mary je totiž původem z Tasmánie a stala se tak vůbec první australskou královnou na světě!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.