Odchod dánské královny Markéty II. (83) z trůnu: KVŮLI SYNOVĚ NEVĚŘE? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Odchod dánské královny Markéty II. (83) z trůnu: KVŮLI SYNOVĚ NEVĚŘE?

Dánská královna Markéta II.
Dánská královna Markéta II. (profimedia.cz)

Na Silvestra bylo v Dánském království opravdu živo. Královna Markéta II. (83), která vládla severskému lidu dlouhých 51 let, se rozhodla pro velmi kontroverzní krok a v rámci svého novoročního projevu oznámila abdikaci! Proč vyvolává její rozhodnutí tolik otázek?

Předně jde o vůbec první abdikaci severského panovníka za posledních 500 let! Stejně jako v dalších evropských monarchiích je po staletí zvykem, že král či královna ve své funkci umírají a trůn se dědí. Jejich děti tak, podobně jako britský král Karel III., čekají na korunu klidně celá desetiletí. Ne tak Markétin syn, korunní princ Frederik (55), který na trůn usedne v nejlepším věku. Bez skandálu se to ale neobešlo!

Proč se tedy Markéta II. dobrovolně vzdala trůnu? Podle expertů jde o promyšlený tah, kterým panovnice zachraňuje jak monarchii, tak manželskou krizi syna Frederika. Ten byl totiž loni nařčen z nevěry, když ho španělský magazín načapal na dostaveníčku s mexickou herečkou a modelkou, sexy blondýnou Genovevou Casanovou (47)! Jeho manželka, Australanka Mary (51), je v Dánsku velmi populární a případné odloučení, nebo dokonce rozvod, by byl pro královskou rodinu katastrofální.

Dánská královská rodina uspořádala ples.

Video se připravuje ...

Mary si v posledních týdnech držela od svého muže odstup a Markéta věří, že s novou funkcí a posláním manželé půtky urovnají. „Záměrně přišla s takovouto bombou a tento krok může být pro instituci, o kterou půl století pečovala, extrémně prospěšný,“ myslí si dánský královský komentátor. Markéta si tak po půlstoletí vlády užije zasloužený důchod.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.