Poslední dny královny Alžběty II. (†96): Tuto schůzku si vydupala! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Poslední dny královny Alžběty II. (†96): Tuto schůzku si vydupala!

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II. (Foto Profimedia.cz, Reuters, Piers Morgan, East India Company)

Poslední dny života britské panovnice Alžběty II. (†96) vylíčil v nové knize královský expert a novinář Omid Scobie (42). Čtenáři se tak díky informátorům zevnitř královských paláců dozvědí třeba o tom, jak to bylo se jmenováním nové premiérky jen dva dny před královninou smrtí!

Nová kniha s názvem Endgame odkrývá nejedno tajemství zevnitř královských paláců. Autor v ní například píše, že byť v soukromí trpěla zesnulá panovnice na samém sklonku života až ochromujícími bolestmi, tvrdohlavě trvala na tom, že musí dál plnit své královské povinnosti a veřejnosti nedat nic znát. „To je můj džob!“ odpálkovala třeba své asistenty, kteří ji nabádali, aby svěřila jmenování nové premiérky Liz Trussové (48) synovi Charlesovi (75). 

A tak jen dva dny před její smrtí vznikly 6. září 2022 na zámku Balmoral poslední fotky Alžbětina života – viditelně nvyčerpaná na nich statečně předává nové premiérce, která v září 2022 střídala v úřadu odstoupivšího Borise Johnsona (59) jmenovací dekret, přijímá její slib a třese jí rukou. Charles přitom tou dobou pobýval jen 10 minut od skotského zámku Balmoral, čili se ceremonie mohl hravě zhostit sám... Dva dny na to připadla premiérce smutná povinnost oznámit Britům smrt jejich milované panovnice, vypravit jí majestátní pohřeb. Po 49 dnech pak na svou funkci rezignovala a klíče od Downing Street 10 poslala dál – Rishimu Sunakovi (43)...

Finále Koruny: Jaké to je být Dianou odhaluje Elizabeth Debicki

Video se připravuje ...

Loučení s nejbližšími
Každý dostal pár minut...

Osudné noci na 8. září 2022 strávila konečné okamžiky života královna Alžběta II. se svými dvěma nejstaršími dětmi. Syn Charles a dcera Anna seděli věrně u její postele celou noc. Mladší synové Andrew, Edward, spolu s vnukem Williamem se vydali na cestu na Balmoral až následujícího dne a na místo dorazili už po Alžbětině smrti. Každý z nich ale dostal pár minut, aby se mohl s milovanou maminkou a babičkou rozloučit v klidu a o samotě.



Přečtěte si
Eva Komárková
29. 11. 2023 • 20:07

Úžasná žena.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.