Závěrečný díl seriálu OKTOPUS překvapí: Infarkt před kamerou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Závěrečný díl seriálu OKTOPUS překvapí: Infarkt před kamerou!

S kapitánkou Fáberovou neboli Marikou Šoposkou.
S kapitánkou Fáberovou neboli Marikou Šoposkou. (Foto ČT)

Mrzutý plukovník ve výslužbě má klíčové informace k dávnému případu, který kapitán Dítě s kapitánkou Fáberovou řeší. Miroslav Krobot (72) a Marika Šoposká (34) si musejí v posledním díle seriálu OKTOPUS pozvat Jiřího Štěpničku (76), aby se mohli posunout v pátrání dál.

Nejen, že ho lstí vylákají k výslechu, ale otázky kapitána Dítěte plukovníka rozruší a stihne ho infarkt. Člen činohry Národního divadla ho zahrál tak přesvědčivě, že i režisér Jan Pachl (46) měl nahnáno, jestli to není doopravdy!

2 roky mimo

„Z režiséra Pachla jsem byl doslova unešený,“ pochvaloval si Štěpnička jejich první spolupráci. „Role pro mne byla velmi posilující,“ svěřil deníku Aha! herec. Dva roky nestál před kamerou. Představoval primáře v primáckém seriálu Sestřičky Modrý kód, ale lékaři mu doporučili, aby se kvůli možnému nakažení covidem role okamžitě vzdal. „O to příjemnější bylo znovu hrát,“ přiznal.

Modrá knížka

Štěpnička odvedl velice přesvědčivou postavu letitého vojáka, ač sám na vojně nikdy nebyl. „Osobně proti vojákům vůbec nic nemám. Ale na divadelní fakultě jsem se snažil různými cestami a podnikal nejrůznější kroky, až z toho vyšla modrá knížka, z níž jsem měl opravdu radost,“ prozradil herec.

Seroš X: Oktopus

Video se připravuje ...

Děsivý scénář psal sám život

V posledním díle seriálu OKTOPUS s názvem Jordán se tvůrci inspirovali dosud neobjasněným mordem tří trampů v Hřensku. Dne 26. června 1987 po poledni odjeli z Prahy Lenka V. (†22) a Pavel P. (†23) na výpravu do Českého Švýcarska. Přidal se k nim Petr H. (†26). Zůstaly po nich jen kostry a pachatel nebyl nikdy dopaden. Poslední člověk, který dva mladíky a jednu dívku údajně spatřil 29. června 1987 odpoledne, byl hlídač u Pravčické brány. V září obvodnímu oddělení Sboru národní bezpečnosti v Děčíně oznámil muž telefonem nález dvou lidských lebek v lokalitě Mezní louka. Ostatky nesly známky, které by jasně ukazovaly na násilnou smrt. Petr měl na noze kanady rozřezané kolem kotníků. S Pavlem k sobě byli připoutaní. Lenka ležela zakrytá zeminou a větvemi v úžlabině nad nimi, vzdálená asi 60 metrů.

Akce Granát

V té době měla v oblasti Hřenska probíhat přísně utajovaná akce Granát. Pašerácká cesta do NDR, která vedla přesně místy nálezu těl, se při těchto akcích využívala k převádění agentů. Je možné, že nešťastná trojice viděla něco, co neměla, čemuž by odpovídalo i to, že zmizel fotoaparát Petra H. Přesto nebo právě proto policie případ odložila s tím, že se nejednalo o trestný čin. Trampy měl zabít kulový blesk... Po roce 1990 se případem zabýval Úřad dokumentace a vyšetřování komunismu. Vytipoval trojici pohraničníků, potencionální podezřelé. V tu chvíli zasáhlo státní zastupitelství a věc předalo krajským vyšetřovatelům v Ústí nad Labem. Jako odůvodnění uvedlo, že není jisté, jestli má kauza politické pozadí. V roce 2002 byl případ odložen s tím, že se pachatele nepodařilo odhalit a zároveň se prý nepodařilo prokázat, že došlo k trestnému činu. Na rozdíl od seriálu tak zůstaly vraždy nepotrestané.

Tvůrce kriminálky s Hanzlíkem Jan Pachl: Dostal jsem ho na jeho ješitnost!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.