Pohádka s Bohdalkou Nesmrtelná teta slaví 30 let: Originál vzala povodeň | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Pohádka s Bohdalkou Nesmrtelná teta slaví 30 let: Originál vzala povodeň

Nesmrtelná teta
Nesmrtelná teta (reprofoto TV, archiv)

Pohádka, která už svým názvem předznamenala, že se stane legendou, slaví 30 let od premiéry! Film režiséra a scenáristy Zdeňka Zelenky (68) Nesmrtelná teta měl premiéru 25. listopadu 1993! V čem pohádka s Jiřinou Bohdalovou (92) v roli Závisti překonala Popelku?

Dodnes režisér Zelenka rád připomíná, že pohádka vznikla v zásadě díky šťastné náhodě. Zrovna ve chvíli, kdy přemýšlel, o čem film bude, mu zatelefonovala Jiřina Bohdalová. „Takže je možné, že kdyby volal místo ní třeba Viktor Preiss, šly by moje myšlenky jinudy,“ směje se autor pohádky, kde velkou úlohu hrají Rozum (E. Cupák) a Štěstí (L. Šafránková) a která na obrazovkách nechybí žádné Vánoce. Obří úspěch zaznamenala už při premiéře. „Bylo to v kině Sevastopol, dnešním divadle Broadway. Přesně dvacet let před Nesmrtelnou tetou v tom samém kině měly premiéru Tři oříšky pro Popelku. Já chodil v protější budově do školy, viděl ty fronty a toužil po tom, aby se jednou takhle chodilo i na můj film,“ vzpomíná Zelenka na pohádku Václava Vorlíčka. „Popelka tehdy v roce 1973 vydržela na první příčce návštěvnosti jedenáct týdnů, Nesmrtelná teta v roce 1993 dokonce třináct. Často jsme se na to téma s Vaškem Vorlíčkem kamarádsky štengrovali,“ směje se režisér. „Ten film se prostě trefil do doby. Lidé si chtěli odpočinout, zbavit se napětí, takže na něj chodili i sami dospělí.“

Zdeněk Zelenka v Kápni božskou: Před jakou rolí Bohdalová kličkovala?

Video se připravuje ...

Měla namále!

Málo se už ví, že po svém vzniku měla pohádka namále. Málem totiž nepřežila povodně v Praze v roce 2002. „Budovu, kde sídlily pražské kanceláře Ateliérů Bonton Zlín a kde byl uskladněn archiv včetně distribučních kopií filmu, vzala voda. Nemáme proto nejen skoro žádné fotky a dokumentaci, ale neví se ani, kde je originální negativ. Asi nenávratně pryč,“ konstatuje režisér. „Jediné štěstí bylo, že koproducent filmu Česká televize má uloženou čtvrtou kopii filmu, takzvanou Římskou. Z té se film digitalizoval a vyčistil. Kdyby toho nebylo, možná už bychom pohádku nikdy neviděli, nebo jen v nějaké okleštěné verzi,“ dodává Zelenka.

Michaela Dolinová o vaření s Jiřinou Bohdalovou: Je vůdčí typ, trochu mě zblbla

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.