Hynek Bočan otevřel svou 13. komnatu: Filmy v trezoru a vážná nemoc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Hynek Bočan otevřel svou 13. komnatu: Filmy v trezoru a vážná nemoc

Role Petra v kultovní pohádce S čerty nejsou žerty byla pro Vladimíra dlouhého velmi náročná kvůli bojovým scénám, na které musel hodně trénovat.
Role Petra v kultovní pohádce S čerty nejsou žerty byla pro Vladimíra dlouhého velmi náročná kvůli bojovým scénám, na které musel hodně trénovat. (Foto Blesk – Petr Novotný a archiv Blesku)

Chybělo málo a nevznikl by ani seriál Zdivočelá země, ani dodnes oblíbená Svatební cesta do Jiljí. Režisér Hynek Bočan (85) totiž natočil v 60. letech dva filmy, které se straně a vládě nelíbily. Skončily v trezoru a nad Bočanem se stahovala mračna.

V roce 1968 si režisér snímky Čest a sláva a Pasťák zadělal na pořádné potíže. Jako by nestačilo, že nemohl pracovat, ještě ke všemu onemocněl. „Něco se stalo a tři čtvrtě roku jsem nemohl mluvit. Byla to hrozná nejistota, odnesly to hlasivky,“ zavzpomínal režisér před kamerou na těžkou dobu svého života. Hrozně moc chtěl pracovat, proto točil pohádky. „Byl to takový únik z cenzury,“ dodává Bočan. 13. komnatu podle scénáře spisovatele Jakuba Horvátha (42) natočil režisér Vít Olmer (81), vysílat se bude 27. září na ČT1.

Video se připravuje ...

Žádné žerty s čerty

Není u nás nikdo, kdo by Bočanovu snad nejúspěšnější pohádku S čerty nejsou žerty neznal. A dodnes se lidé režiséra ptají, proč nemá pokračování, když je tak úspěšná? „Víte, už bych to natáčení neudýchal. Pohádky jsou strašně náročné, vydržel bych to tak čtyři dny,“ vysvětluje Hynek Bočan.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.