Česko si místy užívá houbařské žně: Ve čtyřech lidech pět košíků!
Klubou se ze země jako o závod a při pohledu na ně oči přecházejí! Česká republika, tedy alespoň nějaká místa, zažívá houbařské žně. Ti, kteří milují sbírání hub, jsou na vrcholu blaha. Z lesů si domů odnášejí vrchovaté koše.
Na česko-slovenské hranici houbařil Peter Smetana (33), a to v Beskydech mezi okresy Skalica a Hodonín. „Byli jsme čtyři, nasbírali jsme pět košíků. Jeden celý košík jsou bedly, jinak hřiby dubové, různé druhy kozáků a suchohřiby. Nic jiného jsme ani nesbírali,“ usmívá se spokojeně úspěšný houbař. V lesích prý ale rostou i muchomůrky růžovky, jedlé holubinky. Bedly skončily v trojobalu, jinak houby přátelé zamrazí i usuší.
Úroda obřích pýchavek: 23 kilo vatovce! ROUDNICE
Studený chutná jako vata, teplý jako sýr. Deset kusů vatovce o celkové váze 23 kg našel mykolog Dalibor Marounek na Roudnicku. Nejčastěji roste mezi kopřivami či ve vysoké trávě. K úrodě pýchavek se tak musel Dalibor Marounek prosekat jako princ k Šípkové Růžence. Výsledek ale stál za to. „Vatovec obalený v trojobalu chutná jako smažený sýr,“ říká správce facebookové skupiny Houbolov-fotolov. Studený ale už chuťově připomíná vatu, která mu dala jméno. Houbu ale lze i sušit. „Usušený vatovec rozemeleme na prášek a můžeme s ním zahušťovat omáčky či polévky podobně jako moukou,“ radí Marounek.
40 praváků k výročí svatby
Když vyrazí do lesa Naděžda Jahůdková (61) ze Zlínska, je houbařský úspěch zaručený. Letos byla v lese jen jednou, ale stálo to za to. Domů si přinesla čtyřicet praváků. Je symbolické číslo. Za pár dní oslaví s manželem 40. výročí svatby. „Rostou ve velkém i růžovky a kozáky, bedel je pomálu a začínají růst holubinky,“ popisovala houbařka. Kromě oblíbené houbové omáčky a bramboráků s hříbky připravila Naďa na oslavu i dokonalou a velmi jednoduchou specialitu – hříbkové škvarky. „Boule za ušima od téhle dobroty jsou zaručeny,“ směje se paní Naděžda.
Na kosu a nůši
„Nemusíte hledat houby, stačí hledat místa, kde nebyli houbaři,“ chlubil se na sociálních sítích houbovým úlovkem Martin Staněk. Zahoubařit si vyrazil s přáteli do lesů poblíž Harrachova a Horních Míseček v Krkonoších. „Bez nadsázky je to na kosu a nůši,“ napsal.