Česko si místy užívá houbařské žně: Ve čtyřech lidech pět košíků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Česko si místy užívá houbařské žně: Ve čtyřech lidech pět košíků!

Takovou úrodu našel Peter (uprostřed) s přáteli.
Takovou úrodu našel Peter (uprostřed) s přáteli.  (Foto Aha! – Jana Gogová, Facebook)

Klubou se ze země jako o závod a při pohledu na ně oči přecházejí! Česká republika, tedy alespoň nějaká místa, zažívá houbařské žně. Ti, kteří milují sbírání hub, jsou na vrcholu blaha. Z lesů si domů odnášejí vrchovaté koše.

Na česko-slovenské hranici houbařil Peter Smetana (33), a to v Beskydech mezi okresy Skalica a Hodonín. „Byli jsme čtyři, nasbírali jsme pět košíků. Jeden celý košík jsou bedly, jinak hřiby dubové, různé druhy kozáků a suchohřiby. Nic jiného jsme ani nesbírali,“ usmívá se spokojeně úspěšný houbař. V lesích prý ale rostou i muchomůrky růžovky, jedlé holubinky. Bedly skončily v trojobalu, jinak houby přátelé zamrazí i usuší. 

Úroda obřích pýchavek: 23 kilo vatovce! ROUDNICE

Studený chutná jako vata, teplý jako sýr. Deset kusů vatovce o celkové váze 23 kg našel mykolog Dalibor Marounek na Roudnicku. Nejčastěji roste mezi kopřivami či ve vysoké trávě. K úrodě pýchavek se tak musel Dalibor Marounek prosekat jako princ k Šípkové Růžence. Výsledek ale stál za to. „Vatovec obalený v trojobalu chutná jako smažený sýr,“ říká správce facebookové skupiny Houbolov-fotolov. Studený ale už chuťově připomíná vatu, která mu dala jméno. Houbu ale lze i sušit. „Usušený vatovec rozemeleme na prášek a můžeme s ním zahušťovat omáčky či polévky podobně jako moukou,“ radí Marounek.

40 praváků k výročí svatby

Když vyrazí do lesa Naděžda Jahůdková (61) ze Zlínska, je houbařský úspěch zaručený. Letos byla v lese jen jednou, ale stálo to za to. Domů si přinesla čtyřicet praváků. Je symbolické číslo. Za pár dní oslaví s manželem 40. výročí svatby. „Rostou ve velkém i růžovky a kozáky, bedel je pomálu a začínají růst holubinky,“ popisovala houbařka. Kromě oblíbené houbové omáčky a bramboráků s hříbky připravila Naďa na oslavu i dokonalou a velmi jednoduchou specialitu – hříbkové škvarky. „Boule za ušima od téhle dobroty jsou zaručeny,“ směje se paní Naděžda. 

Na kosu a nůši 

„Nemusíte hledat houby, stačí hledat místa, kde nebyli houbaři,“ chlubil se na sociálních sítích houbovým úlovkem Martin Staněk. Zahoubařit si vyrazil s přáteli do lesů poblíž Harrachova a Horních Míseček v Krkonoších. „Bez nadsázky je to na kosu a nůši,“ napsal.



Přečtěte si
Uživatel_5457057
22. 8. 2023 • 14:25

lukim ... nechápu, to co píšete. Jaké hamounění, každý si přece může sebrat kolik hub chce a každý má taky jinou spotřebu! Když je tolik hub, tak ten co má houby rád, tak nasuší, zamrazí a dá i do sklenic. A každý má taky jinak velkou rodinu. Takže váš příspěvek je nelogický!!!

Celebrity-chachacha
22. 8. 2023 • 12:20

Většinou po očištění a výběru červavých zbyde jen třetina.

lukim
22. 8. 2023 • 06:29

Sbírám jen tolik, kolik spotřebím! Ostatní houby nechám dalším! Hamounění se mně nelíbí !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.