Píseň Gotta (†80) vstoupila do Zlatého fondu: Za štěstím jde 45 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Píseň Gotta (†80) vstoupila do Zlatého fondu: Za štěstím jde 45 let!

Karel Gott
Karel Gott (Foto: M. Pekárek, J. Poláček)

Vznikla jako písnička do pohádky Jak se budí princezny. Svou kolébku ale daleko přeskočila. Ze skladby Jdi za štěstím z roku 1978 se stal hit Karla Gotta (†80), který zaujal i na festivalu v Japonsku. Ochranný svaz autorský (OSA) ji na včerejším výročním zasedání zapsal do Zlatého fondu!

Jsou v něm už písně jako Rosa na kolejích Wabiho Daňka (†70) či Pramínek vlasů Jiřího Suchého (91). Jeden z největších hitů skladatele Karla Svobody (†68) Jdi za štěstím se stal ústřední písní Vorlíčkovy pohádky Jak se budí princezny z roku 1978. Málokdo ale ví, že byla složena pro festival v Japonsku, kde ji také Gott zazpíval v angličtině jako Go in Search of Happiness. „Utkalo se tam na patnáct set písní z pětačtyřiceti zemí světa a Jdi za štěstím se dostala do první čtyřicítky,“ připomíná hudební expert Jan Adam (58).

Ten také písni, jež letos slaví 45 let od svého zrození, natočil pro slavnostní večer OSA v Divadle Vzlet medailonek. Karel Gott ji naposledy nazpíval se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu v roce 2019 těsně před smrtí. Jdi za štěstím předtím nechybělo na téměř žádném Slavíkově koncertu. Hodně tomu samozřejmě vedle krásné melodie napomohla slova geniálního textaře Zdeňka Borovce (†69). Za štěstím si přece chce vykročit každý...

S Felixem se těšíme na krásné ženy, řekl na otevření Gottovy kavárny zpěvák Provazník

Video se připravuje ...

Poslední cesta

Název písně využil Karel Gott i pro svou autobiografii, jež vyšla až po jeho smrti. Nazval ji Má cesta za štěstím.

Výroční ceny

OSA každoročně oceňuje tvorbu v oblasti vážné i populární hudby. Posláním OSA je správa autorských majetkových práv hudebních skladatelů, textařů, hudebních nakladatelů a dědiců autorských majetkových práv.

S kavárnou vyrazíme i za hranice, říká provozovatel Café Karel Kolodziej

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Juraj Zamek
22. 6. 2023 • 20:56

Super !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.