Rodina herce Petra Svojtky (†35): Nejslavnější rodinný pavouk | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rodina herce Petra Svojtky (†35): Nejslavnější rodinný pavouk

1976 Malá mořská víla S Miroslavou Šafránkovou coby princ Jižní říše.
1976 Malá mořská víla S Miroslavou Šafránkovou coby princ Jižní říše. (Foto archiv K. Macháčkové, ara )

Kdyby se tahle rodina chtěla sejít v plném počtu, potřebovala by si pronajmout aspoň letištní halu. Než herec Petr Svojtka (†35) v květnu 1982 tragicky zemřel pod koly tramvaje, stihl zplodit se třemi slavnými ženami tři potomky. Vyrostli z nich zajímaví lidé, navíc dvě děti jdou v tátových uměleckých stopách.

První manželkou herce, který se do paměti diváků zapsal jako princ z Malé mořské víly či bláznivý psychiatr z Arabely, byla herečka Kateřina Macháčková (73) alias učitelka Králová ze seriálu Život na zámku. Jejich syn Petr Svojtka ml. (51) je uznávaný divadelní režisér. V dubnu měla v Divadle Radka Brzobohatého premiéru komedie A je to venku!, kterou Petr nejen režíroval, ale i přeložil. S herečkou Janou Janěkovou (67), známou např. z Četnických humoresek, měl dceru, která dostala jméno pro změnu po mamince.

Úmrtí 2022: Kdo ze slavných nás tento rok opustil?

Video se připravuje ...

Jana Janěková ml. (45) je rovněž herečka a přivedla do rodiny Igora Chmelu (52). Herec známý i z televizní Partičky se ale také hodně věnuje divadlu. Napsal hru Rozptýlení, kterou i sám zrežíroval a dokonce v ní i hraje v Divadle v Celetné. Součástí komedie je i krátkometrážní film Barcarole o životě v domově seniorů. Jana má od maminky další dva nevlastní sourozence. Jediný Jan Svojtka (44), který se narodil z Petrova posledního manželství s herečkou Janou Bouškovou (69), se nevydal v rodičovských stopách. Od čtyř let vyrůstal s životním partnerem a později manželem své maminky, hercem Václavem Vydrou (67). Už z nich udělal dědečka a babičku. Podle informací deníku Aha! je odborníkem na počítače.

Velké modré oči

Svojtkova první žena Kateřina Macháčková, jejímž otcem byl legendární divadelní režisér a herec Miroslav Macháček (†68), se vdala podruhé. Vzala si režiséra Ivana Zmatlíka (78), jehož matka Helena Zmatlíková (†81) byla slavnou ilustrátorkou a malířkou. Ilustrovala na 250 knížek, hlavně pro děti (Honzíkova cesta, Z deníku kocoura Modroočka, Děti z Bullerbynu). Všechny její postavičky se vyznačují velkýma modrýma očima. Kateřina a Ivan mají spolu dceru Helenku (43), jež vystudovala literární akademii a věnuje se odkazu své babičky.

Strachem Nacafe: Jiří Langmajer - premiový rozhovor

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.