Jak být fit podle Ronalda: Dejte si rybu a spěte 1,5 hodiny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak být fit podle Ronalda: Dejte si rybu a spěte 1,5 hodiny

Cristiano Ronaldo má striktní režim, i on si ale dopřeje něco nezdravého
Cristiano Ronaldo má striktní režim, i on si ale dopřeje něco nezdravého (koláž iSport.cz)

Je mu osmatřicet, a přesto se stále drží mezi fotbalovou elitou. Ženy podotknou, že pořád skvěle vypadá, a povzdychnou si, jak jen to ten Cristiano Ronaldo dělá? Inu, jeho recept na zdravé a funkční tělo je jednoduchý a má pouze tři kroky. Necháte se inspirovat?

V jeho věku se už většina profesionálních fotbalistů odebírá do důchodu. On je ale v té nejlepší formě a stal se nejlépe placeným sportovcem na světě. Ronaldův návod na úspěch je poměrně snadný. Ovšem jen pro silné povahy…

1) STRIKTNÍ JÍDELNÍČEK

Portugalská hvězda sní 5 porcí denně, přičemž každý chod je střídmý a obsahuje bílkoviny. K snídani si dopřeje sýr, libovou šunku a nízkotučný jogurt. Mléčné výrobky jsou v jeho případě potřeba jakožto zdroj vápníku, který je tolik důležitý pro zdraví kostí a kloubů. Poobědvá vždy nějakou rybu s přílohou a zeleninou – nejvíc prý miluje mečouna, pražmu a tresku. Tyto dary moře jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a jejich pravidelný přísun je prevencí před kardiovaskulárními nemocemi.

K večeři se většinou podává kuřecí maso s celozrnným pečivem nebo zeleninovým salátem. „Pro mě je kuře magickou potravinou. Obsahuje totiž málo tuku, ale hodně bílkovin,“ prohlásil sportovec před časem. Hlavní chody pak prokládá svačinkami. Jednou z oblíbených variant je třeba avokádový toust. Ronaldo se také vyhýbá slazeným a perlivým nápojům, pije jen čistou vodu. A ano, i on občas »ujede« a dá si se synem kus pořádné dobře vypečené pizzy.

2) POLYFÁZOVÝ SPÁNEK

Většina z nás potřebuje ke správnému fungování 7 až 9 hodin spánku. Kde je ale psáno, že je třeba odpočívat v kuse? Cristiano praktikuje metodu nazvanou polyfázový spánek, kdy si denně dopřeje pět 90minutových šlofíků rozložených do 24 hodin. „Tento trend nemá ve srovnání s klasickým nočním spánkem žádné prokazatelné výhody,“ tvrdí odborníci. Ovšem Ronaldův sportovně-spánkový expert Nick Littlehales to vidí jinak. „Mezi největší přínosy patří zvýšená produktivita, lepší schopnost učit se a uchovávat informace a taky nižší ospalost během dne,“ říká. 

V noci prý chodí plavat mezi jednotlivými fázemi spánku. A k prvnímu kardio tréninku vstává už před šestou ráno. Po dvou hodinách této tortury si opět zdřímne a pak se teprve nasnídá. Až pak jde na trénink s týmem.

Ronaldo jako Jágr? Jsem zvědavý jak dlouho v Al-Nassru vydrží, říká Jarolím

Video se připravuje ...

3) STRES U LEDU

O kryoterapii už jste možná slyšeli – je to krátkodobý, zhruba pětiminutový pobyt ve velmi chladném prostředí, konkrétně v –200 ˚C. V některých relaxačních centrech už běžně kryokomory najdete. Ronaldo ovšem potřebuje režim, a tak si takovou místnost pořídil domů. Mezi sportovci je tato terapie velmi oblíbená, jejími zastánci jsou třeba běžec Usain Bolt nebo fotbalista Erling Haaland. Dle studií totiž pomáhá bojovat se záněty v těle, podporuje krevní oběh, ulevuje od bolesti svalů a usnadňuje rekonvalescenci po různých zraněních, neboť snižuje otoky.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.