Dávné tajemství Bartošky: Švandová a Balzerová dodnes vzpomínají... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dávné tajemství Bartošky: Švandová a Balzerová dodnes vzpomínají...

Jiří Bartoška
Jiří Bartoška (Jakub Poláček, Martin Hykl, TV Nova)

Chybělo málo a český rybníček by přišel o jednoho z nejtalentovanějších herců tuzemské scény. Idol všech žen, Jiří Bartoška (76), totiž vůbc neměl ambice ovládnout plátna. Do filmového světa vstoupil úplnou náhodou a také díky pohotovosti Elišky Balzerové (73) a Jany Švandové (75). 

Nebylo-li by dam, Jiří Bartoška by patrně skončil jako kunshistorik. Plány na studium mu ale zhatil povinný nástup k vojenskému dělostřelectvu. Během služby v Brně se setkal s Balzerovou a Švandovou, které mu nalinkovaly úplně jinou budoucnost. 

Dojatý Bartoška na pohřbu Josefa Somra: Byl to bytostný Moravák...

Video se připravuje ...

„Jana s Eliškou studovaly v prvním ročníku. Do té jejich party, kde byl taky Bolek Polívka, mě přitáhla Švandovka, znali jsme se z Pardubic, byli jsme spolužáci na gymplu. Z fóru se mě tenkrát ptaly, co chci dělat, a protože jsem to pořádně nevěděl, byla šedesátá léta, plánoval jsem si, že po vojně vyjedu někam ven, poslaly za mě přihlášku na herectví. A mně přišlo předvolání na talentovky. Bral jsem to jako šanci ulejt se na dva dny z vojny. Připravoval mě Bolek, (Boleslav Polívka, pozn.red.:)“ rozpovídal se Bartoška pro Deník.cz.

Zkoušky tenkrát složil a ihned po ukončení studia nastoupil do divadla. V roce 1975 se dostal k filmu. Nejprve debutoval v dramatu Hřiště, poté přišla trilogie Osada havranů, Na veliké řece a Volání rodu. Dnes má na kontě přes 150 filmů, k posledním snímkům patří Facky z lásky, Kurz manželské touhy anebo Zbožňovaný. Lásku k filmu stvrzuje i dvacetiletým působením v roli prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.  

Kvóty ve filmu připomínají 50. léta. Ať rozhoduje kvalita, ne pohlaví nebo rasa, shodují se Strach a Bartoška

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Uživatel_5569672
26. 3. 2023 • 12:21

Dobře to dopadlo. Pan Herec Bartoška je skvostem české kultury. Mnoho jich už nezbývá...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.