Chtěli přijít o kila, riskovali život: Nechali si otrávit žaludek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Chtěli přijít o kila, riskovali život: Nechali si otrávit žaludek

Nenápadná bakterie se smrtícím účinkem.
Nenápadná bakterie se smrtícím účinkem. (Foto SZÚ)

Nezhubli, a ještě jim šlo o život. Tlouštíci se nechali zlákat nabídkou některých nemocnic v Turecku. Nechali si do žaludku aplikovat injekci botulotoxinu (BTX). Cílem bylo znecitlivění nervu, který řídí pocity hladu.

Místo úbytku hmotnosti nastala otrava. Od konce února do 10. března letošního roku bylo v souvislosti s tímto zákrokem hlášeno v různých zemích Evropy celkem 67 případů botulismu. Několik pacientů skončilo na jednotkách intenzivní péče. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) licencované produkty BTX, které klienti dostávali, nejsou schváleny pro tento konkrétní typ léčby obezity intragastrickou injekcí. Těm, kteří zákrok v Turecku mezi 22. únorem a 1. březnem podstoupili, a zejména pokud pociťují slabost, potíže s dýcháním či polykáním, SZÚ doporučuje konzultaci s lékařem.

Smrt udušením

Botulotoxin je jed, který produkují bakterie Clostridium botulinum. Blokuje funkci nervů a způsobuje postupné ochrnutí svalstva, tedy i dýchacího. Pokud člověk nedostane včas protilátku, za plného vědomí se udusí.

Přečtěte si
Celebrity-chachacha
12. 11. 2023 • 13:57

😂😂😂na co lidi taky nepříjdou 🥳🥳🥳
A přitom existuje laciný návod jak zhubnout: N E Ž R A T !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.