Smutný příběh Josefa (53) z Brandýsa: Místo rýmy ALS | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Smutný příběh Josefa (53) z Brandýsa: Místo rýmy ALS

Manželka Milada a dcera Lucie s Josefem v nemocnici.
Manželka Milada a dcera Lucie s Josefem v nemocnici. (Foto archiv rodiny)

Myslel si, že je to rýma, kvůli které má problémy s polykáním. Jenže když šel k lékařům, čekala ho rána. Byla to nemoc ALS, kvůli které postupně ochabují všechny svaly v těle. Spolu s rodinou se Josef Abrahám (53) z Brandýsa nad Labem pere o každý den života.

Josef jezdil na kole, lyžoval, chodil na procházky, s manželkou Miladou a dětmi si užíval života. Zlom přišel nenápadně. „Měl pocit zadní rýmy a jeho stav se horšil,“ popisuje Josefova žena Milada, jak vše před třemi lety začalo. Až přes několik odborníků její muž nakonec doputoval do nemocnice v Motole, kde mu lékaři před dvěma lety diagnostikovali amyotrofickou laterální sklerózu (ALS).

Ta způsobuje, že nakonec ochabnou všechny svaly v těle. A postup není nijak pomalý. Loni v červenci Josef musel být připojen na umělou výživu, běžným způsobem už nemohl jíst a pít. Loni na konci roku jej pak lékaři připojili na umělou plicní ventilaci. „Při hospitalizaci v Mladé Boleslavi na ARO dostal ještě oboustranný těžký zápal plic,“ popisuje Milada s tím, že její muž byl dlouho v umělém spánku.

Josef s manželkou a dětmi, když ještě mohli podnikat společné výlety.

Josef nakonec tento boj zvládl a byl přesunut do následné péče v Neratovicích, odkud by co nejdříve chtěl domů, kde by se o něj spolu s domácí péčí starala jeho žena. Po připojení na tracheostomii totiž už potřebuje nepřetržitý dozor. „Psychicky na tom teď není úplně nejlépe, už chce domů,“ prozrazuje Josefova dcera Lucie.

Táta patří domů

Rodina na pomoc pro svého nejdražšího založila sbírku na dobročinné platformě Donio. „Jde především o financování stropního zvedáku, který je vyčíslený cca na 450 tisíc. Případně pak na rehabilitace, pomoc při financování vozidla, pomůcek a dalších věcí,“ říkají. „Každého, kdo jakkoliv pomohl, si nesmírně vážíme,“ vzkázala Josefova dcera Lucie. Sbírku najdete na: www.donio.cz/pepovi-s-als

Co je ALS?

Jde o neurodegenerativní onemocnění, při kterém postupně ochabne veškeré svalstvo v těle. Nemocný časem ztratí schopnost mluvit, polykat i samovolně dýchat. Je odkázán na péči ostatních. Prognóza této nemoci je velmi krutá a neúprosná.

Legionella. Co to je, jaké má příznaky a jak se léčí?

Video se připravuje ...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.