Plynové sporáky škodí dětem! Lékařka promluvila | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Plynové sporáky škodí dětem! Lékařka promluvila

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia.cz)

Podle nejnovějších studií mohou plynové sporáky za zhruba každý osmý případ astmatu u dětí v USA. Americký prezident Joe Biden dokonce uvažuje nad tím, že zakáže jejich prodej. Redakce webu TN.cz oslovila lékařku Martinu Koziar Vašákovou, aby upřesnila, jak vážné nebezpečí dětem skutečně hrozí.

Na nové studii se podíleli odborníci z Ameriky a Austrálie a podle nich je plynový sporák stejně škodlivý, jako například pasivní kouření. Největší problém však nastává ve chvíli, kdy se v bytě či domě málo větrá. Tím pádem zůstávají ve vzduchu velmi nebezpečné látky. „Je to, jako byste měli doma výfuk z auta," potvrdila Brady Sealsová, která s výzkumem pomáhala.

Nicméně zástupci plynařského průmyslu se pro deník The Washington Post vyjádřili dost jasně. Výsledky průzkumu odmítají a podle nich nemají jeho autoři dostatečné důkazy pro takové tvrzení.

Stejný názor má i předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti, Martina Koziar Vašáková. „Obecně jsou zplodiny hoření opravdu škodlivé pro dýchací cesty. Nevím ale, jestli na základě jedné studie dělat legislativní změny,“ tvrdí pro TN.cz. „Nebagatelizuji to, ale nelze to ani démonizovat. Samozřejmě, že plynové sporáky jsou zdrojem hoření a to může škodit dýchacím cestám. Vznik astmatu je ale značně multifaktoriální a obvinit z toho plošně jen plynové sporáky? To se mi nezdá," dodala na závěr.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.