Poslední rozloučení s Benediktem XVI.: APLAUS PRO PAPEŽE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Poslední rozloučení s Benediktem XVI.: APLAUS PRO PAPEŽE!

Fiala zastoupil ČR na pohřbu bývalého papeže Benedikta XVI.
Fiala zastoupil ČR na pohřbu bývalého papeže Benedikta XVI.  (ČTK/Michaela Říhová, Reuters, Blesk)

Silný moment zakončil zádušní mši za emeritního papeže Benedikta XVI. (†95), který zemřel na Silvestra a se kterým se na vatikánském Svatopetrském náměstí loučilo 100 tisíc věřících! Rakev se zesnulým Svatým otcem vyprovodil na poslední cestu mohutný potlesk!

Benedikt, občanským jménem Joseph Ratzinger, stál v čele katolické církve v letech 2005 až 2013, kdy odstoupil ze zdravotních důvodů. Stal se prvním papežem po více než 500 letech, který tak učinil. Atypický byl i jeho pohřeb, který vedl jeho následovník František (86). V historii katolické církve se něco takového naposledy stalo v roce 1802, a to jen kvůli exhumaci a přemístění těla Pia VI. z francouzské Valence do Říma…

Zákulisí večeře století: Jak Fiala hostil české premiéry

Video se připravuje ...

František mši, které se účastnilo 125 kardinálů, 200 biskupů a asi 3700 kněží, uzavřel symbolicky položením ruky na rakev z cedrového dřeva, kterou pak dvanáct mužů odneslo za mohutného potlesku a zvuku zvonů do Svatopetrské baziliky. Mimochodem, během pohřbu papeže je běžné, že spolu s otevřenou rakví je vystaven i kříž, stříbrná hůl s krucifixem a další papežské regálie. Ty však chyběly jako připomenutí toho, že Benedikt už nebyl aktivním Svatým otcem…

Tři rakve

Rakev s Benediktovým tělem byla po mši uložena podle tradice do zinkového pouzdra a do další dřevěné rakve. Dovnitř k tělu byla vložena také listina s latinsky psaným popisem Benediktova života a také mince vyražené Vatikánem v době jeho pontifikátu. Pohřben byl v kryptě pod Svatopetrskou bazilikou, ve stejné hrobce, do které byl v roce 2005 uložen Jan Pavel II. (†84), jehož ostatky ale byly z hrobky v roce 2011 vyzdviženy kvůli blahořečení.



Přečtěte si
pravlast
6. 1. 2023 • 09:58

Předpokládám že pan slušný letěl jako do Londýna opět vládním speciálem,přece na to máme.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.